Индиректна оценка на Белия дом за посещението на Байдън в

...
Индиректна оценка на Белия дом за посещението на Байдън в
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Белият дом не вярва на думи, а на дела

Индиректна оценка на Белия дом за визитата на Байдън в Саудитска Арабия: Не имаме вяра на думи, а на каузи. Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Британският вестник Гардиън осведоми, че Белият дом е изискал отсрочване на предоставяне на отговор на федералния съд дали е податлив да даде правосъден имунитет на принца престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман /MBS/.

Както към този момент The Foreign Insider писа против MBS има заведена тъжба за убийството на опозиционера Джамал Хашоги от неговата турска избраница и една американска правозащитна организация. Съдията даде период до 1 август Белият дом да се произнесе дали дава, отхвърля или дава на съда да реши случая.



От президентската институция са поискали пролонгация в даването на отговор на съда. Те са поискали това да стане на 3 октомври. Наблюдатели напомнят, че явно има разминавания сред упованията на Байдън и реакцията на MBS във връзка с повишението на саудитското произвеждане на петрол.

Принцът- престолонаследник непосредствено съобщи, че сега кралството създава над 11 млн. барела на ден

и може да вдигне незабавно производството с един милион барела на ден. В същия подтекст той съобщи, че то може да бъде нараснало с още един милион, т.е. 13 милиона, само че до 2027 година Според него това са крайните благоприятни условия на саудитската нефтодобивна индустрия.

Заедно с това ръководителят на саудитската дипломация Фейсал бин Фурхан и редица саудитски специалисти заявиха, че сега няма липса на петрол на международния пазар. Според тях високите цени на нефтопродуктите идват от проблемите с преработката на суровия петрол. Те отстояват тезата, че има липса на нефтопродукти, подготвени за директна приложимост от потребителите, а не на даването на петрол на рафинериите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР