Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за

...
Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за
Коментари Харесай

САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?

Индикации, че Съединени американски щати може да спрат договорката за доставка за Турция на многоцелевите изтребители от последващо потомство F-35, в случай че страната получи съветския ЗРК С-400, пристигнаха от турския парламент, само че информацията в следствие бе отречена от турското МО.

Съединени американски щати са обезпокоени от обстоятелството, че Турция ще се снабди със зенитно-ракетни комплекси С-400 и това терзание може да прерасне в разнообразни наказания, в това число и прекъсване на доставките на изтребителите от последващо потомство F-35. Това е декларирал Волкан Бозкър, ръководител на комисията по интернационалните връзки в турския парламент в изявление за турския вестник Hurriyet.

Бозкър е бил на посещаване в Конгреса на Съединени американски щати през предходната седмица и декларира за вестника, че сред Съединени американски щати и Турция има очебийно напрегната атмосфера и в тези условия на покупката на С-400 се гледа с доста неприятно око. Той изяснява още, че страната му е желала да купи американския ЗРК Patriot, само че Съединени американски щати са отказали софтуерен трансфер.
„ Плащаме си за F-35 и този план няма връзка с покупката на С-400”, това е декларирал пред публицисти турския боен министър Нуретин Чаникли, помолен да разяснява думите на Бозкър.

Министърът на защитата на Турция е подчертал, че страната му е влезнала в програмата F-35 преди доста години и за момента извършва всички свои отговорности по нея. Той е декларирал, че няма смяна в проектите за доставка на F-35 и първите изтребители ще дойдат през идната година.

Турският министър обаче не е коментирал в прав текст опасенията на американската страна.

Това не е първото предизвестие, което Турция получава за покупката на С-400. През предходната есен военачалник Петър Павел, ръководител на военния комитет на НАТО, съобщи, че Турция ще се изправи пред съответните последици в случай че купи този зенитен комплекс.
През 2017 година Турция и Русия подписаха контракт за доставката на зенитни комплекси С-400. Смята се, че цената на договорката е към $2,5 милиарда, а доставките се чакат да започват през първото тримесечие на 2020 година

В същото време Турция е сътрудник от равнище 3 в програмата F-35 още от 2002 година Страната възнамерява да придобие 100 – 120 такива изтребители, като сега е дадена твърда поръчка за 14 изтребителя F-35A.

Списание АЕРО

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР