Индианци построиха тръстикова лодка край Варна, която ще участва в

...
Индианци построиха тръстикова лодка край Варна, която ще участва в
Коментари Харесай

Индианци от езерото Титикака направиха нещо уникално във...

Индианци построиха тръстикова лодка край Варна, която ще взе участие в Международна морска експедиция Абора IV. Лодката отплава през днешния ден от кея на яхт клуб " Кап. Георги Георгиев Порт Варна ". Представител на България в състава на експедицията е археологът от музея Теодор Роков, оповестява " Булфото ".

Той ще плава в сектора от Варна до о-в Лемнос. 14-метровата сламена лодка бе издигната на брега на Белославското езеро, като бе спусната на вода на 1 август.



Основни конструктори са двама боливийски индианци от племето Аймара, което населява езерото Титикака. От тази част на света бе доставена и тръстиката, от която се създаде лодката.

Тя е безспорна имитация на папирусовата лодка на Тур Хейердал. Организатор на интернационалната експедиция е германецът доктор Доминик Гьорлитц. По време на пътуването от Варна през Истанбул, Чанак кале (Троя) и Егейските острови до остров Крит експедицията с тръстиковата лодка ще измине към 3000 км.


Основната цел е да бъде проследен морския маршрут, по който са били реализирани комерсиалните контакти сред античните цивилизации от крайбрежията на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата ера.

На уеб страницата на експедицията www.abora.eu е конфигурирана система за следене, където " онлайн " може да се следи пътуването през Черно море.

Източник: dnes.dir.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР