Индексите за ESG трябва да се разглеждат като средство за

...
Коментари Харесай

Падането на Tesla от S&P ESG касае цялата индустрия


Индексите за ESG би трябвало да се преглеждат като средство за идентифициране и количествено установяване на риска за акционерите (снимка: CC0 Public Domain)

Фактът, че Tesla отпадна от показателя за резистентност ESG на S&P, вбеси шефа на компанията Илън Мъск, само че този проблем касае целия софтуерен бранш, разясниха анализатори в края на седмицата. Случилото се е значимо за вложителите и за бизнеса по целия свят, тъй като потвърждава, че устойчивостта и вложенията в нея „ значат разнообразни неща за другите хора “.

Мъск разяснява в Twitter разочарованието си, че компанията му е отхвърлена от показателя, „ макар че Tesla прави повече за околната среда от която и да е друга компания! “ Той добави, че ESG „ се е трансформирал в оръжие “ за „ подправени воини за обществена правдивост “.

Устойчивите вложения – като се вземат поради факторите на ESG при избора на портфолио – експлодира през последните години, достигайки 35,3 трилиона $ към началото на 2020 година, съгласно Global Sustainable Investment Alliance. Множество капиталови мениджъри споделят, че разногласието на Мъск със S&P илюстрира „ по какъв начин към момента царува комплициране по отношение на това по какъв начин вложителите и ръководителите гледат на промишлеността “.

Някои, като Мъск, считат, че рейтингите би трябвало да възнаграждават фирмите, които вършат най-вече за планетата и за обществото. Други, в това число компании като S&P, споделят, че показателите са предопределени да покажат пред какъв риск са изправени акциите на дадена компания поради ESG факторите.
още по темата
Това би трябвало да изяснява за какво някои компании, които имат голям принос за изменението на климата, като Exxon, се озовават в показател като ESG доста по-нагоре от компании като Tesla. Изглежда това приказва за съществуването на дейности за понижаване на риска за акциите.

„ В последна сметка ESG е метод за идентифициране и опит за количествено установяване на риска. Така че това е главно въпрос на намаляване на риска “, споделя Чи Чан, портфолио управител във Federated Hermes.

Марк Тинкер, основен капиталов шеф в Toscafund Hong Kong, счита, че Мъск „ вярно показва “, че съображенията за публично и корпоративно ръководство се употребяват „ за политическо изритване “ и че приносът на една компания към околната среда може също да „ значи каквото си желаете “. „ Всичко това е доста субективно “, споделя Тинкър.

Не е доста ясно дали изключването на Tesla от показателя S&P ESG има някакво въздействие върху акциите на компанията тази седмица, разсъждават още пазарните наблюдаващи. Акциите и без друго поевтиняваха съвсем всеки ден от началото на април насам, загубвайки близо 40% от цената си – поради опасенията, че локдауните в Китай, свързани с ковид, ще доведат до разстройства в производството на коли на Tesla, а евентуалното икономическо закъснение и вилнееща инфлация ще понижат и търсенето на неговите транспортни средства. Към това се прибавя и несигурността дали Мъск ще приключи придобиването на Twitter за 44 милиарда $.

В отговор на разразилия се спор S&P отхвърли да даде разбивка на своя ESG рейтинг на Tesla, който е формиран въз основата на десетки разнообразни аспекти и практики на компанията. Все отново в публичното пространство се появиха данни за „ съставните елементи “ на рейтинга на компанията от 3 май, която демонстрира по какъв начин „ неприятното “ показване по обществените въпроси е лишило част от блясъка на ултра-екологичната компания.

Tesla има 9,1 от 10 допустимо точки по индикатора екология, при междинен резултат за промишлеността 6,5. Това съставлява 30% от общия ESG резултат на компанията. По обществените въпроси обаче компанията набира едвам 1,4 точки при приблизително 3,5, до момента в който във връзка с ръководството получава 5,1 против приблизително 3,2.

Андрю Поряда, старши вицепрезидент на капиталовия медиатор Sage Advisory Services, сподели, че като вложител на Tesla схваща за какво ESG резултатите на компанията са по-ниски, в сравнение с биха могли, в случай че се основават само на приноса на компанията в битката против изменението на климата. „ Не можете да живеете във вакуум единствено от екологични или единствено обществени проблеми. Всички те са преплетени “, сподели Поряда.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР