Индексът S&P 500 има ръст от почти 15% от началото

...
Индексът S&P 500 има ръст от почти 15% от началото
Коментари Харесай

Инвестиционен консултант: Пет водещи компании са в ситуация, която много прилича на балона от 1999 г.

Индексът S&P 500 има растеж от съвсем 15% от началото на годината. Това е доста огромно повишаване, като за предходната седмица за малко доближи 5500 пункта от 4750 от началото на годината. Това сподели основният капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “ Цветослав Цачев в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ .

При 495 от фирмите в S&P 500 съвсем няма изменение на цените през последните няколко месеца, акцентира той. Ръстът от 15% се дължи на растежа при петте високотехнологични компании. " За мен това е извънредно показателно за упованията на пазара. Тук приказваме за компании с трилионна пазарна капитализация. Тези пет водещи компании са в обстановка, която доста наподобява на балона от 1999 година Акциите на останалите 495 компании отразяват слабата криза в американската и световна стопанска система. Парите се преразпределят от дребните към по-големите компании и този резултат ускорява представянето на тези огромни компании “, изясни Цачев.

Това може да продължава още дълго време, тъй като в международната стопанска система има спестявания и те се насочват към американските акции, добави той.

Цветослав Цачев означи, че преди две седмици при NVIDIA имаше понижаване на цената на акциите и увеличение на броя им. " След това видяхме рекордни стойности и за един ден това беше най-скъпата акция в международен мащаб от позиция на общата пазарна стойност. След това тя направи спад от 10-15%, което не е учудващо. Нормално е да виждаме такава динамичност. Всеки, който влага в NVIDIA, би трябвало да има поради, че 10-15% придвижване в границите на дни са нещо напълно всекидневно за тази компания и надлежно би трябвало да си прави разбор и ръководство на риска “, акцентира капиталовият съветник.

Големите софтуерни компании, основани на изкуствен интелект, ще продължат да бележат растеж и в бъдеще. " Дали той ще е 30% по-нисък или по-висок, времето ще покаже, само че той няма да е 30 пъти по-малък от упованията. Това е огромната разлика с 2000 година И даже да се случи някакво събитие, което да промени прогнозите на анализаторите и имплементирането им върху пазарните цени, тук приказваме за спадове, които биха били 30-50%, само че те ще се възстановят в границите на три, четири, пет години най-много, тъй като бизнесът се развива “, изясни специалистът.

Той разяснява и спада на акциите на Tesla през последните месеци – от началото на годината той е 20%. " Но това няма такова значение за пазара, тъй като другите огромни компании порастват с бързи темпове “, добави Цачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР