Индексът на цените на жилищата в София се понижи с

...
Индексът на цените на жилищата в София се понижи с
Коментари Харесай

НСИ отчете спад в цените на жилищата в София и Пловдив

Индексът на цените на жилищата в София се намали с 0.1% през четвъртото тримесечие на 2023 година по отношение на третото. От края на 2015 година е имало единствено само още три тримесечия, когато цените са падали – второто на 2020 година (-1.7%), второто на 2021 година (-1.5%) и четвъртото на 2022 година (-2.5%).

Проверка на Economic.bg в регистъра на Националния статистически институт (НСИ) сподели, че смяна в цените на новопостроените жилища на месечна база няма. Но към този момент съществуващите парцели (вторичния пазар) поевтиняват с 0.2%.
Статистиката
От данните излиза наяве още, че парцелите в цялата страна са поскъпнали приблизително с 1.2% на месечна база. Най-голямо нарастване е записано в Стара Загора (+8.2%), следван от Бургас (+6.3%) и Варна (+1.7%). Намаление е записано в Пловдив (-0.5%) и София (-0.1%).

Ако погледнем към годишните промени обаче се вижда повишаване в цените в цялата страна от цели 10.1%.

 Национален статистически институт статистика жилища
Ново против остаряло строителство
В Стара Загора новите жилища се повишават с 6.7%, а вторичният пазар пораства с 8.9%.

В Бургас цената на новите жилища се намалява с 3.4%, само че при съществуващите има растеж от 10.6%. В Пловдив пък цената на новите жилища отбелязва фрапантен спад от 4.9%, само че междинната цена на съществуващите се повишава с 4.1%.
Ново или остаряло строителство: Кое е по-добро?
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР