Индексът на цените на храните през април тази година възлиза

...
Индексът на цените на храните през април тази година възлиза
Коментари Харесай

Световните цени на храните отново тръгнаха нагоре

Индексът на цените на храните през април тази година възлиза на 127,2 пункта, което е с 0,6% повече от март. Това демонстрират данните на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО). Преди това цените в месечно изражение се понижаваха през цялата година. Въпреки това по отношение на април предходната година цените на храните са с 19.7% по-ниски.

Основните мотори зад лекото поскъпване  през април бяха внезапното повишаване на показателя на цените на захарта, както и нарастването на показателя на цените на месото, до момента в който показателите на цените на зърнените храни, млечните артикули и растителните масла не престават да понижават, изясняват от ФАО.

Индексът на цените на зърното през април по отношение на март се намалява с 1.7%, на годишна база - с 19.8%. Повишаването на цените на ориза не разреши да се компенсира спада на международните цени на всички съществени зърнени култури спрямо предходния месец. През април световните цени на пшеницата паднаха с 2,3%, достигайки най-ниското си равнище от юли 2021 година Основен фактор за това бяха огромните размери експортни оферти от Русия и Австралия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР