Индексът на световните цени на храните, изчисляван от Организацията по

...
Индексът на световните цени на храните, изчисляван от Организацията по
Коментари Харесай

Глобалният ценови индекс на храните спада за 12-и пореден месец

Индексът на международните цени на храните, изчисляван от Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации, се намалява за 12-и следващ месец през март. Той към този момент е с 20.5% под историческия връх, който беше доближат преди една година, вследствие на нахлуването на Русия в Украйна, оповестяват от уеб страницата

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO), който наблюдава най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближава равнище от 126.9 пункта в съпоставяне със 129.7 през февруари, оповестява Ройтерс. Това е най-ниското равнище на знака от юли 2021 година насам.

Комбинацията от високите добиви, намаленото търсене на вносни артикули и удължаването на договорката, позволяваща безвреден експорт на украинско зърно през Черно море, способства за спада на цените, считат специалистите на FAO. Базираната в Рим организация съобщи, че спадът на показателя отразява по-ниските цени на зърнените храни, растителните масла и млечните артикули, които компенсират покачването на цените на захарта и месото.

„ Въпреки че цените спаднаха на световно равнище, те към момента са доста високи и не престават да се усилват на вътрешните пазари, поставяйки спомагателни провокации пред продоволствената сигурност “, разяснява основният икономист на Организацията по издръжка и земеделие Максимо Тореро.

По думите му, това важи в най-голяма степен за разрастващите се страни, огромна част от които са чисти вносители на хранителни артикули. Ситуацията се утежнява от обезценяването на техните валути по отношение на щатския $ и еврото, както и от възходящото дългово задължение.

Индексът на цените на зърнените храни на FAO пада с 5.6% на месечна база през март, като пшеницата записва спад от 7.1%, царевицата - 4,6%, а оризът - 3.2%.

Растителните масла поевтиняват с 3% и са с 47.7% под равнището, достигнато през март 2022 година, до момента в който показателят на млечните артикули се намалява с 0.8% за месеца.

За разлика от тях, захарта се покачва с 1.5% до най-високото си равнище от октомври 2016 година, наранена от опасенията за производството в Индия, Тайланд и Китай. Индексът на цените на месото се покачва с 0.8% на месечна база.

Ръст в произвоството на пшеница

В обособен отчет за търсенето и предлагането на зърнени култури FAO покачва прогнозата си за международното произвеждане на пшеница през 2023 година до 786 милиона тона, или с 1.3% под равнището от 2022 година Ако тези упования се изпълнят, световният рандеман на пшеница за тази година ще е вторият максимален в историята.

„ В Азия се чакат съвсем рекордни посевни площи, до момента в който сухите условия засягат Северна Африка и Южна Европа “, споделят специалистите на Организацията по издръжка и земеделие към Организация на обединените нации. Те покачват и прогнозата си за международното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2.78 милиарда тона, което с 1,2% по-малко от миналата година. Световното произвеждане на ориз през 2023 година се прави оценка на 516 милиона тона, или с 1,6% под рекордната годишна продукция от 2022 година

Световното ползване на зърнени култури тази година се прави оценка на 2.78 милиарда тона, или с 0.7% под миналата. Световните ресурси от зърнени култури до края на сезон 2022/2023 се чака да намалеят с 0.3% от началните равнища до 850 милиона тона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР