Индексът на риска за пътувания в чужбина за българските граждани,

...
Индексът на риска за пътувания в чужбина за българските граждани,
Коментари Харесай

Индексът на риск за пътувания на външно министерство няма юридическа стойност

Индексът на риска за пътувания в чужбина за българските жители, който дефинира Министерството на външните работи посредством Ситуационния център, няма наложителен темперамент и юридическа стойност, тъй като в Европейски Съюз не съществува специфична законова наредба на тази активност. Това се споделя в писмо на ведомството до сдруженията на туроператорите и Министерството на туризма, с което TravelNews разполага. Индексът има единствено осведомителен и препоръчатилен, само че не обвързващ или наложителен темперамент, се показва в документа.

През октомври избухна скандал сред туроператорите и външно министерство след всеобщи отводи на българи да пътуват до Египет и Йордания поради войната в линията Газа. Ведомството тогава предложи да не се пътува до двете страни в случай, че сходни ограничения не са взети от Европейски Съюз. След това министерството уточни рекомендацията си да не се пътува до Египет и Йордания, като включи текст, съгласно който няма заплаха от проведени визити с чартъри до Шарм Ел-Шейх и Хургада в Египет. За Йордания бяха разказани зоните, които не се предлага да бъдат посещавани, като не влизат Акаба, Петра и други туристически забележителности.

Заради обстановката се оказа, че българите, които са отказали да пътуват за двете страни, губят парите си, тъй като множеството туроператори не ги връщат въз основата, че няма възбрана да се пътува до дестинациите. Съответно доста хора заведоха каузи против фирмите, съобщи за TravelNews Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). „ Ние не можем да им възстановим парите и им споделяме, че ще съблюдаваме изискванията по договорите, тъй като става дума за рекомендация, а не за възбрана на външно министерство да не се пътува “, означи Димитър Балтов. В тази връзка от организацията са поискали мнение на Министерство на външните работи, тъй като някои съдилища дефинират, че туроператорът би трябвало да върне парите, изясни той.

От външно министерство показват, че показателят на риска, както и препоръките, които се разгласяват на интернет страницата им, са създадени като превантивна мярка въз основа на нормативно написаните пълномощия на министъра за отбрана и оказване на помощ на българските жители в чужбина. С цел съпоставимост на информацията от другите страни членки на Европейски Съюз, Европейската работа за външна активност е възприела поетапна канара на равнищата на риск и онлайн платформата за консулска помощ. Тя е инструмент за шерване на информация и обмисляне при изключителни обстановки.

„ При публикуването на общо предизвестие за пътешестване, оценката на обстановката по сигурността не се основава на един или други трагични събития, а на общата конюнктура в района, респективно в дадената страна, според наличната информация, с която разполага Министерство на външните работи. Отчитайки тези условия, всеки жител самичък взема решение дали да предприеме пътуването. Що се отнася до последствията от това решение в случаите на подписан контракт за туристическа услуга, то те се уреждат от използваните общи гражданскоправни правила на Закона за отговорностите и договорите, Търговския закон, както и на специфичните правила на Закона за туризма, и при застраховките за пътувания по отношение на Кодекса за застраховането. Позоваването на избраните от Министерство на външните работи показател на риска и препоръки при пътешестване в тези случаи е напълно по волята на страните по гражданското правно отношение, както това може да бъде категорично упоменато в контракта, планувано в общи условия за съответния тип услуга “, са споделя в писмото на външно министерство.

Димитър Балтов разгласи, че ведомството е доста постепенно в реагирането и промяната на равнищата на риска при пътуванията. Той акцентира, че има страни, които от 3 години поради Ковид пандемията, не престават да стоят във висок риск с рекомендация да не се пътува. Балтов даде образец с определянето на кодовете за времето. „ Когато има жълт или червен код в прогнозата за времето, хората сами преценят дали да подхващат излизания или пътувания. Това няма наложителен темперамент, а единствено осведомителен. Такава е задачата и на показателя на риска на външно министерство на всяка страва в Европейски Съюз “, разяснява още Димитър Балтов.

Министерство на външните работи работи сега по рационализиране на вътрешноведомствената уредба за установяване на показателя на риска при пътешестване, като има подготвеност да спомага както на експертно, атка и на управническо равнище при идентифициране на нужда от изменение на законова или подзаконова нормативна уредба в тази област, споделиха от ведомството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР