Индексът на промишленото производство през октомври 2022 г. нараства със

...
Индексът на промишленото производство през октомври 2022 г. нараства със
Коментари Харесай

Темповете на годишен ръст на промишленото производство се забавят

Индексът на промишленото произвеждане през октомври 2022 година нараства със 5.7% по отношение на същия месец на предходната година, само че на месечна база отбелязва спад от 2 на 100, заяви Националният статистически институт. Така се прекъсва наклонността, почнала от април 2021 година, промишленото произвеждане да пораства двуцифрено на годишна база.

За месец понижение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 24.5%, в добивната индустрия - с 6.2%, а нарастване в преработващата индустрия - с 0.4%.

По-значителен месечен растеж в преработващата индустрия се следи при производството на:

хартия, картон и произведения от тях - с 11.9%,

транспортни средства, без коли - с 11.5%,

тютюневи произведения - с 8.9%,

лекарствени субстанции и артикули - с 5.4%.

Намаление е записано при производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 8.0%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 7.9%, производството на химични артикули - с 5.1%.

Спрямо октомври 2021 година производството пораства в преработващата индустрия - с 14.2%, до момента в който в енергетиката е регистриран спад с 30.0%, а в добивната индустрия - с 2.1%.

В преработващата индустрия най-значителен е годишният растеж в производството на:

транспортни средства, без коли - със 70.0%,

коли, ремаркета и полуремаркета - с 51.1%,

питиета - с 46.5%,

железни произведения, без машини и съоръжение - с 43.1%.

Намалява производството на:

текстил и произведения от текстил, без облекло - с 21.8%,

химични артикули - с 16.5%,

печатната активност и записани носители - с 8.1%.

Търговия

В търговията оборотите понижават с 0.4% по отношение на септември и нарастват с 0.6% по отношение на година по-рано.

Статистиците регистрират месечен спад в търговията с храни, питиета и цигари (с 0.9%), онлайн търговията - с 10.3%, облекла и обувки - с 3.2%, медикаменти, козметика и тоалетни такъми - с 0.9%. Увеличение е регистрирано в търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 1.3%,с компютърна и информационна техника - с 1.0%.

За година нарастват оборотите на търговците с автомобилни горива и смазочни материали (с 6.5%) и с други нехранителни артикули (с 2.9%). Спад от 5.4% е регистриран при продажбите на храни, питиета и цигари,

облекло и обувки - с 24.1%. Оборотът понижава при търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 9.1%, и търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 4.9%.

Строителство

Индексът на продукцията в строителството нараства с 0.7% по отношение на септември, само че по отношение на октомври 2021 година нараства с 1.8%.

На месечна база нарастването при строителството на инфраструктурни обекти е с 0.8%, а на здания - с 0.6%. За година строителството на здания се усилва с 1.9%, а на инфраструктурни обекти - с 1.8%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР