Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на зелените пари спрямо

...
Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на зелените пари спрямо
Коментари Харесай

Доларът е стабилен към повечето основни валути, поевтинява спрямо еврото във вторник

Индексът ICE Dollar, който демонстрира динамичността на зелените пари по отношение на шестте съществени валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски $, английски паунд и шведска крона), добави 0.04% / 10:15 ч. 25  article picture alt description
Снимка: списък 3e-news/Pixabay

В хода на търговията във вторник щатският $ спадна по отношение на еврото след доста повишаване предния ден след изказвания на ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. В азиатската търговия китайският юан доближи петмесечен връх, защото търговците приветстваха разговора сред президентите на Съединени американски щати и Китай, до момента в който доларът се покачва по отношение на множеството валути преди данните за продажбите на дребно в Съединени американски щати, които биха могли да повлияят на вероятностите за решението на Федералния запас на Съединени американски щати (Фед) по отношение на лихвените проценти.

Наричайки президента на Съединени американски щати Джо Байдън „ остарял другар “, неговият китайски сътрудник Си Дзинпин сподели, че двете страни би трябвало да усилят връзката и съдействието – оценки, които пазарните участници се надяват, че е проявена доброжелателност от двамата водачи, която може да докара до понижаване на митата, обобщава „ Ройтерс “.
Още по тематиката / 15 ное 2021 Финанси / 11 ное 2021
Еврото се увеличи с 0.11% до 1.1380 щатски $ спрямо 1.1368 $ в края на предходната търговия, когато единната европейска валута спадна с 0.7% по отношение на $. Еврото беше ударено в понеделник от опасенията за възходящия брой инфектирани с COVID-19 на континента и поради изказванията на шефа на ЕЦБ, че банката няма да бърза да покачва лихвите.
Лагард повтори през вчерашния ден, че изискванията, нужни на ЕЦБ да увеличи лихвените проценти, евентуално няма да бъдат изпълнени през идната година. Според ръководителя на банковия регулатор на еврозоната, стягането на паричната политика за ограничение на инфлацията би навредило на възобновяване на стопанската система на еврозоната от последствията от пандемията COVID-19. Лагард също по този начин изрази още веднъж убеденост, че високият инфлационен напън е краткотраен и ще отшуми през идната година.
Предпазливата позиция на ЕЦБ във връзка с паричната политика ще ограничи евентуалната опция за стабилизиране на еврото по отношение на $ през идващите месеци, предвиждат анализатори от нидерландската банка Rabobank. „ Нашата настояща прогноза, съгласно която курсът на еврото ще бъде 1.14 $ доникъде на 2022 година, наподобява остаряла “, написаха анализаторите до клиентите на банката.
Индексът ICE Dollar, който демонстрира динамичността на зелените пари по отношение на шестте съществени валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски $, английски паунд и шведска крона), добави 0.04%, до момента в който по-широкият показател WSJ Dollar, в който са включени 16 валути, загуби 0.03%.
Курсът на $ набъбна с 0.06% до 114.190 йени, по отношение на 114.120 йени предния ден. В същото време китайската национална валута се увеличи с 0.08% до 6.3767 юана за един американски $.
Чувствителните към риск австралийски и новозеландски долари реализираха скромни облаги при започване на азиатската търговия, само че скоро ги изтриха, защото търговците взеха решение да не рискуват преди данните за продажбите на дребно в Съединени американски щати, които се чака да бъдат оповестени по-късно денем.
„ Продажбите на дребно през днешния ден са огромният часовник, от който би трябвало да се реши дали потребителското търсенето е стабилно на фона на инфлацията “, сподели за „ Ройтерс “ Вишну Варатан, началник на екипа за разбори в Mizuho Bank в Сингапур. „ Ако продажбите са нарастнали, това може да значи по-голям напън върху Фед да увеличи лихвите по-рано “, посочи анализаторът.
Ден преди този момент шефът на Резервната банка на Австралия (RBA) Филип Лоу съобщи в понеделник, че чака инфлацията в страната да се намали през идващите 18 месеца. Той означи, че RBA евентуално няма да стартира да покачва главната си рента до 2024 година.
Австралийският $ спадна с 0.14% до 1.3626 австралийски $ за един американски, а новозеландският се намали с 0.27% до 1.4221 „ кивита “ за един американски $.
Друг фактор, който въздейства върху валутната търговия във вторник, са мненията, че президентът Байдън може скоро да разгласи избора си за ръководител на Фед. Вариантите са два или да преназначи настоящия Джером Пауъл, или да назначи на поста шеф на Фед Лаел Брейнард, която е член на борда сега и някогашен заместник-министър на финансите.
„ Ако Пауъл бъде определен, не чакаме това да повлияе върху $. Но в случай че Брейнард бъде определена, чакаме кратковременен спад на лихвените проценти в Съединени американски щати и трайно намаляване на $, тъй като се счита, че Фед, управителен от Брейнард, би бил последовател на по-умерена парична политика “, предвижда анализаторът от Commonwealth Bank of Australia Карол Конг.
Биткойнът, най-голямата и най-известна криптовалута в света, спадна с повече от 4% във вторник до 60 350 $, като се отдалечи от рекордните 69 000 $, реализирани на 10 ноември. От тогава биткойнът е изгубил повече от 11%. И другата криптовалута, набираща известност – етериумът, поевтиня с 4.5% до 4355.4 $. Анализаторите на криптовалути споделиха за „ Ройтерс “, че няма вести, предизвикващи спадовете, а пониженията се дължат на желанието на вложителите да осребрят облагите след внезапното повишаване предходната седмица.
*Валутните курсове са настоящи към 09:00 часа българско време, източник „ Ройтерс “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР