Индексът Dow Jones Industrial Average падна с повече от 1

...
Индексът Dow Jones Industrial Average падна с повече от 1
Коментари Харесай

В очакване на Фед: Пазарите се сриват, инвеститорите се снишават

Индексът Dow Jones Industrial Average падна с повече от 1 000 точки, защото финансовите пазари са в с напрежение очакване на ограниченията на Федералния запас за битка с инфлацията и поради напрежението сред Русия и Украйна.

Продължава триседмичната наклонност на спад на тържищата на „Уол Стрийт“ и бенчмаркът S&P 500 е напът да затвори с 10% спад спрямо най-скорошния си връх.

Рано следобяд Dow Jones беше понижен с 2,9%, а S&P 500 – с 3,6%. Индексът Russell 2000 за дребните компании, който е най-тясно обвързван с вътрешния пазар, към този момент е с 20% по-ниско от последната си върхова стойност.

Сривът на пазарите е продължение на наклонността на загуби, която аргументи спадът през месец януари. Dow Jones Industrial Average падна със 712 пункта, или 2.1%, до 33,544, а  Nasdaq падна с 3%.

Инвеститорите са обезпокоени най-много от това какъв брой нападателни ще са ограниченията на Федералния запас, който тази седмица има среща по тематиката за събаряне на надигналата се инфлация. „Уол стрийт“ чака покачване на лихвите още през март и вложителите се притесняват, че на Фед може да се наложи да покачва стойностите по-често, в сравнение с бе планувано.

Сега бенчмаркът на Фед за краткосрочни лихвени проценти е сред 0 и 0,25%. Инвеститорите виждат късмет от 70 на 100 до крея на годината той да бъде нараснал с най-малко един процентен пункт.

Най-голям спад в понеделник бележат секторите на енергетиката и на добиването на първични материали. Минният тръст Freeport McMoRan загуби 4,6% от цената си, а General motors – 4%. Потърпевши от спада са и софтуерните колоси, тъй като при покачване на лихвите акциите им губят атрактивност, тъй като са скъпи и купувачите са по-склонни да се въздържат.

Apple е надялу с 1,7%, а Microsoft – с 1,8%.

В момента е сезонът на докладите, само че данните до момента са объркващи – над 74% от фирмите в S&P 500 надминаха упованията на пазара, само че някои водещи компании разочароваха вложителите, в това число Goldman Sachs и Netflix.

Инвеститорите разпродават по-рисковите активи, до момента в който се приготвят за стягането на паричната политика на Фед. Bitcoin поевтиня с над 8% през уикенда, изтривайки съвсем половината от рекордната си стойност, достигната през ноември. В понеделник цената на криптовалутата понижава с 3,01%.

Инфлацията оказва напън върху бизнесите и потребителите, защото търсенето на артикули към момента надвишава доставките. Компаниите сигнализират, че проблемите с веригите за доставки и покачващите се цени не суровините натоварват финансите им.

Продавачите на дребно и производителите на храна покачват цените, с цел да редуцират въздействието на тази фактори.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР