Инаградата Оскар отива при … По-малко от две седмици преди

...
Инаградата Оскар отива при … По-малко от две седмици преди
Коментари Харесай

И победителят е … фаворитите за Оскар вече са безспорни

Инаградата Оскар отива при … По-малко от две седмици преди американската Академия за кинематографично изкуство и просвета да раздаде най-престижните оценки в киноиндустията, любимците към този момент напълно ясно се откроиха.

Наградните церемонии, предшестващи церемонията в Долби Тиътър , тази година отчетливо демонстрираха продукциите и актьорите с максимален късмет да получат влиятелните статуетки на 27 март. Отличията Златен глобус , на Гилдията на актьорите , Изборът на критиците , както и БАФТА се считат за значим знак за триумф при определянето на носителите на Оскар . Те демонстрират продукциите, ползващи се с най-голямото утвърждение на кинодейците. Членовете на актьорската колегия, да вземем за пример, са най-голямата група в Академията за кинематографично изкуство и просвета, която гласоподава.

Безспорни любимци тази година са уестърнът “ Силата на кучето ”, продуциран от стримийнг платформата Netflix и неговата новозеландска режисьорка Джейн Кемпиън . Това пролича още през януари, когато стартира наградният сезон с връчването на Златен глобус . Продукцията завоюва в двете най-важни категории - за най-хубав филм-драма и за най-хубав режисьор.
Кой е вашият любимец за най-хубав филм на Оскарите?-->
Белфаст

CODA: Дете на глухи родители

Не поглеждай нагоре

Карай колата ми

Дюн

Методът „ Уилямс

Лакрицова пица

Улицата на кошмарите

Силата на кучето

Уестсайдска история

Нито един от изброените

Резултати

Това се повтори и на премиите Изборът на публиката , както и на оценките БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, считани за еквивалент на Оскар . Джейн Кемпиън също беше отличена с огромната премия на Гилдията на режисьорите в Съединени американски щати в категорията “най-добър режисьор на пълнометражен филм”.

Така новозеландката съществено се доближава към заветната премия Оскар , която един път към този момент ѝ се изплъзна - тя беше номинирана през 1993 година за най-хубав режисьор за кино лентата “ Пианото ”. Почти двадесет години по-късно Джейн Кемпиън още веднъж е в очакване на най-престижното киноотличие. Ако завоюва в този момент, то тя ще бъде едвам третата представителка на нежния пол от 93 години, отличена с Оскар за режисьорските си умения - специалност, считана за непокътната територия за мъжете, които не престават да бъдат преобладаващи.

Джейн Кемпиън обаче е първата дама, която има достойнството два пъти да бъде измежду кандидатите за наградата за най-хубав режисьор на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета.

Нейният филм " Силата на кучето ", в който вземат участие Бенедикт Къмбърбач , Кирстен Дънст , Коди Смит-Макфий и други, има общо 12 номинации за Оскар.

Миналата година “ Земя на номади ” на режисьорката Клои Чжао завоюва Златен глобус, оценките Изборът на критиците за най-хубав филм и постановка, както и признанието на Гилдията на режисьорите. Освен това взе четири награди БАФТА, измежду които и тази за най-хубав филм. На церемонията за Оскарите " Земя на номади " сграбчи статуетките за най-хубав филм, режисьор и актриса в основна роля, като имаше шест номинации.

Като любимци в тазгодишната конкуренция за киноотличията на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета в категориите за най-хубав артист в основна роля и за най-хубав артист в поддържаща роля се открояват надлежно Уил Смит за “ Методът Уилямс ” и нечуващият Трой Коцур за “ CODA: Дете на глухи родители ”.

Смит безапелационно победи съперниците си за Златен глобус, премиите на Гилдията на актьорите, Изборът на критиците и БАФТА. В “ Методът Уилямс ” той се превъплъщава в ролята на бащата на тенисистките Серена и Винъс - Ричард Уилямс, съумял да изведе дъщерите си до върховете на международния тенис.

Трой Коцур пък обра статуетките за най-хубав артист в поддържаща роля на церемониите на Гилдията на актьорите, Изборът на критиците и БАФТА. Той е първият нечуващ артист, отличен с тези награди. Ако завоюва и Оскар, ще стане вторият ням артист в историята с това отличие. В “ CODA: Дете на глухи родители ” Коцур е в ролята на татко с повреден слух, чиято щерка е връзката на фамилията с външния свят. Фамилията е изправена пред сериозна алтернатива, когато момичето би трябвало да вземе решение дали да остане при родителите си или да замине на учи надалеч.

CODA: Дете на глухи родители " завоюва водещата премия за най-хубав актьорски състав във филмовите категории на американската Гилдия на актьорите. Продукцията е номинирана за Оскар и в категорията за най-хубав филм.

Безспорна любимка за оценката на Академия за кинематографично изкуство и просвета за най-хубава актриса в поддържаща роля е младата Ариана ДеБоуз за ролята си в “ Уестсайдска история ” на Стивън Спилбърг . Тя завоюва всички оценки от началото на наградния сезон - Златен глобус, наградата на Гилдията на актьорите, Изборът на публиката и БАФТА.

Съвсем неразбираема обаче е обстановката при дамите, борещи се на Оскар за най-хубава актриса в основна роля. Номинираните са Джесика Частейн за “ Очите на Тами Фей ”, Оливия Колман за “ Непознатата щерка ”, Пенелопе Крус за “ Паралелни майки ”, Никол Кидман за “ Да бъдеш Рикардо ” и Кристен Стюарт за “ Спенсър ”.

Джесика Частейн взе оценките на Гилдията на актьорите и Изборът на критиците. Златният глобус пък отиде при Никол Кидман . Наградата БАФТА беше присъдена на Джоана Сканлън за " След любовта ", която не е измежду кандидатите за Оскар.

Японският филм “ Карай колата ми ” на режисьора Рюсуке Хамагучи се очерта като най-силната чуждоезична продукция с действителен късмет за Оскар. Той е номиниран и в категорията за най-хубав филм. Драмата “ Карай колата ми ” беше отличена със Златен глобус, Изборът на критиците и БАФТА.

Енканто ” на филмовата компания “Дисни” господства пред съперниците си в категорията за най-хубава пълнометражна анимация. Продукцията беше отличена със Златен глобус, БАФТА и Изборът на критиците.

Церемонията за премиите Оскар ще бъде на 27 март в Долби Тиътър в Лос Анджелис , а изненади постоянно са вероятни...
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР