Имунната система е удивително сложна мрежа от биологични структури и

...
Имунната система е удивително сложна мрежа от биологични структури и
Коментари Харесай

Oтговорно към здравето и имунитета на нашите деца

Имунната система е изумително комплицирана мрежа от биологични структури и процеси, които протичат в извънреден синхрон. Нейната функционалност е да разпознава и да се оправя с болестотворни фактори, като пази личните тъкани и органи. Имунитетът съставлява резистентност на организма към разнообразни фактори на обкръжаващата ни среда.

Според произхода си имунитетът бива присъщ и добит. Вроденият имунитет е този, който се образува по време на ембрионалното развиване на плода, до момента в който добитият имунитет поражда по време на живота ни.

В взаимозависимост от метода на придобиване, добитият имунитет може да бъде въздържан или деен. Активният имунитет, от своя страна, се дели на натурален – добит в следствие от преболедуване и неестествен – добит след имунизация.

Важно е още след раждането да подходим отговорно към здравето и имунитета на нашите деца. Всички знаем, че общовалидните правила за здраво здраве са достатъчният сън, потребна и здравословна храна, разходките на открито и като цяло допустимо повече придвижване. Но какви са другите способи да подсилим и подготвим организма си в интервала на вируси може да отговори доктор Тодор Тодоров, с който се срещнахме и има какво да ви каже.

 Алпен Фарма

Д-р Тодоров e педиатър, хомеопат и Шуслеров терапевт в Поликлиника България и ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост в София.

Вече се намираме в интервал със засилена циркулация на вируси и множеството хора желаят да подхващат ограничения за усилване на имунитета. Правилно ли е да се намесваме в работата на имунната система, в случай че тя не е компрометирана, и какъв би следвало да е рационалният и верен метод за имунна поддръжка?

Имунната система е част от нашето тяло. Оприличавам я на бегач на дълги дистанции. Състезател, който би трябвало да е добре квалифициран преди сезона, добре квалифициран, добре хидратиран. Състезател, който не обича безсънните нощи, непрекъснатия душевен стрес и негативни страсти, на които се подлагаме в всекидневието. Трябва да се грижим за нея по този начин, както се грижим за облеклото си, прическата и грима. Трябва да го вършим ежедневно.

 iStock/Getty Images

Всеки ден ние се намесваме в нейното действие с това дали се храним вярно, дали си почиваме вярно, дали спим задоволително. Нека се намесим с верен жанр на живот - да одобряваме богата на витамини храна, да съчетаваме рационално в денонощието часове на работа и отмора, да търсим салдото в прочувствен проект, да се стремим да понижим до най-малко напрежението, доколкото това е допустимо в днешните напрегнати времена, несъмнено.

Има ли свръхупотреба на артикули за стимулация на имунитета, на витамини и всевъзможни сиропи, които „ дават обещание “ надали не да трансфорат имунната ни система в някаква бомба? Това не е ли нож с две остриета?

В момента има клатушкане към всевъзможни формули. Да засилиш имунитета с хапче или сироп наподобява най-лесно и най-бързо. Но непрекъснатият банкет, постоянно по едно и също време на няколко препарата с необоснован резултат, крие риск най-малкото от алергии.

Имуностимулантите не се предлагат при хора с автоимунни болести и при алергична диатеза.

Имунолози предизвестяват за допустима връзка сред несъразмерната имуностимулация и “цитокиновата буря” при COVID-19.

Ако въпреки всичко желаеме да модулираме по някакъв метод имунитета, кой да е той? Как да го създадем безвредно?

Има сполучлив и потвърден в практиката метод за подкрепяне на имунитета. Хомеопатията дава огромни благоприятни условия за ефикасна имунопрофилактика. Тя покачва равнището на здраве, прави организма доста по-адаптивен и квалифициран за бъдещите срещи с болестотворни причинители. Профилактика, която за най-благоприятен резултат е добре да стартира още от края на лятото и началото на есента и продължи през зимата, когато безспорно ще се срещнем с някои от сезонните вируси. Дори и в този момент не е късно да се стартира, тъй като незабавно ще има позитивно въздействие върху имунната система в разгара на епидемията.

В ежедневната си работа, да вземем за пример, решително предлагам на най-малките пациенти до 3-годишна възраст имунопрофилактика с и и виждам доста положителни резултати. Имунокинд е препарат, съдържащ в себе си цели 3 калциеви съставки. А както знаем, калцият играе съществена роля за растежа и развиването на детския организъм, както и за вярното действие на имунната система.

Имунокинд дейно подкрепя имунната система на детето в интервала на нейното съзряване, доста разрежда боледуванията, спомага за бързото справяне с инфекциите и понижава затрудненията.

Шуслерова сол №3 подтиква имунните кафези, приготвя организма за по-бърз и съответен имунен отговор при среща с болестотворни организми, както и при към този момент разгърнала се зараза. При по-големите деца имам доста добър опит с и Шуслерова сол №3 като композиция за подсилване на имунитета и отбрана от вирусни инфекции. Тази скица предлагам и на родителите, като нормално поучавам да се стартира тримесечен курс на банкет още в края на лятото. Но не е късно и може да подсилим нашия играч по време на сезона или даже в този момент, “в окото на бурята”, с 3 пъти по 1 таблетка от всяко дневно в продължение на 3 месеца. Препоръчвам Инфлуцид и Шуслерова сол №3 да участват постоянно в домашната аптечка, тъй като те са доста ефикасни и за лекуване на вирусни инфекции, като в такива случаи се минава към така наречен „ лечебна дозировка”, която включва чест банкет.

Как да подходим, в случай че макар всички имуностимуланти въпреки всичко ни повали вирус? Трябва ли при всяко неразположение да тичаме в лаборатория и да си вършим проби?

Неразположението е знак, че имунната система се бори.

Знак, че би трябвало да си останем вкъщи, да си починем и да сe погрижим за себе си. Грижата за нас самите включва консултация с доктор - през приложение, по телефона или най-добре с обзор. Лабораторното проучване би трябвало да следва консултацията, не противоположното. Самодиагностиката и самолечението не са верен метод.

 iStock/Getty Images

Как да отличим един вид вирус от различен, има ли някакви лесни способи за разграничение на признаците? Високата температура да вземем за пример рискова ли е и би трябвало ли безусловно да одобряваме лекарства за преодоляването ѝ?

Несъмнено при част от случаите ще има припокриване на признаците. Все отново грипът е като натрапен посетител, който се изсипва у вас с целия си багаж - внезапно повишение на температурата до 39-40 градуса, съпроводено с настинка, мощна изнемощялост и непреодолима унесеност, мощни болки в ставите и мускулите, ранна поява на раздираща суха кашлица. COVID-19 може да бъде великият подражател - да протича със признаци на стомашно-чревна зараза, да ни заблуди, като стартира с банална хрема, само че внезапно усещаме липса на подушване и усет, а в главата стартира да пулсира мощна болежка. Кашлицата може да е по-късна демонстрация и обезпокоителен признак при COVID-19. Високата температура не би трябвало да ви плаши, тъй като е първата и най-важна реакция на имунната система. Не се поддавайте на суматохата! Изчакайте! Не посягайте незабавно към медикаменти за намаление на температурата, не ги приемайте през няколко часа, а единствено в случай че температурата е над 38,5 градуса. Тогава имунокомпетентните кафези се усилват, образуват се повече антитела.

При 38 градуса огромна част от вирусите и бактериите нямат удобна среда за развиване и умират. Оставете имунната система да се бори, да задейства неспецифичните и характерни механизми на отбрана.

Споделете нещо окуражаващо за хората, които изпитват терзание и паника във връзка с вирусните инфекции и по какъв начин те се отразяват на здравето им.

Обърнете внимание на страстта и мислите, с които изпълвате вашето всекидневие. Не отваряйте вратата на вашето схващане за страха и суматохата, изключително щом прочетете или чуете неща за пандемията. Нека вратата е крепко залостена!:) Пожелавам ви в идните светли фамилни празници домът ви да е изпълнен с религия, че ще оправим, вяра за по-добра година и несъмнено, обич към ближните.

Имунокинд: Хомеопатичен лекарствен артикул за деца от 0 до 6 година Преди приложимост прочетете упътването.

Инфлуцид: Хомеопатичен лекарствен артикул за възрастни и деца над 1 година. Преди приложимост прочетете упътването.

Шуслерови соли: Хомеопатични лекарствени артикули без характерни показания за възрастни и деца над 1 година. При приложимост под 1 година потърсете съвет от доктор. Преди приложимост прочетете упътването.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР