Имунната система е решаваща в битката срещу коронавируса. Важно е

...
Имунната система е решаваща в битката срещу коронавируса. Важно е
Коментари Харесай

Витамин C и екстракт от бъз: какво помага в битката срещу новия коронавирус?

Имунната система е решаваща в борбата против ковид . Важно е организмът да е екипиран с задоволително витамини и други хранителни субстанции. Смята се, че екстрактът от бъз, витамин С и витамин D оказват помощ против Ковид-19. Вижте коментара на

Да носим маски, да съблюдаваме нужната отдалеченост, да си мием ръцете - във времената на ковид тези правила важат по целия свят. Но това ли е единственият метод да се предпазим от болестта с новия вирус? Не напълно. Има още нещо, което е съвсем толкоз значимо, колкото и миенето на ръцете. А точно: добре функционираща имунна система.

Витамините C и D , както и някои микроелементи като цинк, желязо и селен играят доста значима роля в това отношение. Липсата им може да се отрази пагубно - без тях имунната система не може да извършва пълноценно функционалностите си - т.е. да блокира вирусите и другите вредители. За хората, които и без друго се числят към рисковите групи, това може да докара до доста тежко протичане на заболяването Ковид-19.

В основата на този резултат се крие следната причина: " Всяка клетка в нашия организъм употребява разнообразни микроелементи, нужни за нейното действие ", разяснява биохимикът Ейдриън Гомбарт от Орегонския държавен университет. Към микроелементите спадат да вземем за пример желязо, йод, цинк, селен, както и други минерали и витамини, а също и Омега-мастните киселини. Те не доставят организма с сила, само че са от доста значително значение за поддържането на главните функционалности на тялото. Това се отнася освен до обмяната на веществата, а и до имунната отбрана.

Витамин С, витамин D и дестилат от бъз

При недостиг на витамин D да вземем за пример вирусите могат да нахлуват гладко в организма, тъй като отбранителната му система не действа оптимално. Проникващите микроорганизми първо би трябвало да преодолеят отбраната на кожата и лигавиците. След това против тях се изправят разнообразни протеини с антимикробно деяние. Ако вирусите и бактериите съумеят да се оправят с всички тези препятствия и въпреки всичко обхванат в тялото, това още не значи, че са спечелили борбата. Там ги чакат фагоцитите - кафези, които гълтам и унищожават бактерии, непознати частици и други кафези.

Новият ковид може да бъде съкрушен единствено от напълно избрана характерна реакция на имунната система. Лимфоцитите откриват нездравословните непознати микроорганизми, към които спадат и вирусите, след което стартират да създават антитела, с които нападат нездравословните нашественици.
 ковид iStock/Getty Images
Тези процеси могат да протичат обикновено, единствено в случай че организмът е добре екипиран с микроелементи - да вземем за пример с витамин C. Той е нужен за битката на организма против свободните радикали, също така взе участие в основаването на антитела, без които организмът не може да се оправи с болестта. " Затова на пациентите с Ковид-19 още през цялото време се дава витамин C в огромни дози ", споделя Изабел Шифер, която прави генетични изследвания на процесите на стареене в човешкото тяло. Тя обръща внимание и на ролята на естествената медицина. Към растенията, които може би играят значима роля в борбата против ковид, спада да вземем за пример екстрактът от бъз , споделя Шифер. " В клинични студии бе потвърдено, че екстрактът от бъз понижава вероятността от простуда, както и дихателните проблеми при заболяване от грип ", разяснява тя.

Храна или таблетки?

Положителното влияние на бъза е потвърдено от биохимията - растението съдържа многочислени витамини и микроелементи. Учени като Изабел Шифер и Ейдриън Гомбарт са на мнение, че сега е целесъобразно хората да усилят дозата на витамините и другите микроелементи благодарение на хранителни добавки. Особено чести са случаите на дефицит на витамин D.

Има обаче и други отзиви по въпроса. В позиция на немския Институт за оценка на риска (BfR) се споделя следното: " Пълноценното и разнообразно хранене е изцяло задоволително, с цел да достави организма с всички витално нужни субстанции ". Все отново институтът признава, че има и някои изключения от това предписание - да вземем за пример по време на бременност и кърмене, когато организмът на майката се нуждае от доста повече витамини и микроелементи. Възрастните хора също имат нараснала потребност от тях, а те спадат към рисковите групи във връзка с Ковид-19.

В умозаключение може да се каже, че здравословното хранене е също толкоз значимо, колкото и миенето на ръцете. Не го забравяйте!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР