Имунизацията с ваксината на Астра Зенека спира след смъртен случай.

...
Имунизацията с ваксината на Астра Зенека спира след смъртен случай.
Коментари Харесай

Смъртен случай е причина за спиране на имунизациите с Астра Зенека

Имунизацията с имунизацията на " Астра Зенека " стопира след смъртен случай. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред УМБАЛ „ Св. Георги “ в Пловдив.

След слагане на ваксина е умряла 57-годишна жена. Жената е умряла в дома си, в 3.00 ч. след среднощ, имунизацията е осъществена през вчерашния ден в 12.00 ч., заяви проф. Ангелов.

„ Жената се прибира без никакви недоволства, само че вечерта получава изострен зной. Повикан е бил екип от Спешна помощ, които пристигнали навреме и откриват гибелта “, изясни министърът.

Ангелов посочи, че умрялата жена е имала голям брой съпътстващи болести, с наднормено тегло и сърдечна интервенция. По думите му тя не е имунизирана със спряната партида на имунизацията. Категорично няма формиране на тромби.

Спирането на имунизацията е превантивна мярка, посочи проф. Костадин Ангелов.

„ Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, с цел да можем да сме сигурни, след 7 дни, когато излезе заключението на правосъдните медиците, да вземем дефинитивно решение по какъв начин продължаваме с имунизацията на „ Астра Зенека “, сподели още той.

Няма публични данни, които да потвърждават причинно-следствена връзка сред имунизацията и настъпилата гибел на дамата. Министър Ангелов призна също, че не чака и да бъде открита такава.

„ Работната диагноза към този миг е остра сърдечна непълнота с тежък белодробен оток. Взели сме всички проучвания и чакаме резултата “, заяви доцент Павел Тимонов.

Решението за прекъсване на имунизацията с тази ваксина има една единствена цел - предварителна защита, сподели още министърът. То е било взето на работно съвещание при премиера тази заран.

Хората, които са се записали за имунизация, ще бъдат осведомени какво следва.

„ Обръщам се към българските жители да бъдат спокойни, тази обстановка да не се употребява за политически спекулации или втълпяване на страхове. Във всеки един миг, когато получим информация, я представяме незабавно пред вас, без да крием безусловно нищо. Ситуацията се мени с всеки час, във всеки един миг това, което с разполагаме, вземаме решение и го представяме пред вас “, моли здравният министър.

Днес у нас са пристигнали 80 000 дози от имунизацията на " Астра Зенека ". Те ще бъдат складирани в " Бул Био " и имунизацията ще продължи откакто се произнесе нашата Агенция по медикаментите. Ваксинацията в страната ще продължи с наличните ваксини на „ Пфайзер “ и „ Модерна “.

„ Ще изчакаме до идната седмица комитетът, който е към Европейската организация по медикаментите да се произнесе публично, с цел да можем да продължим имунизацията на територията на страната “, съобщи проф. Ангелов.

Временно ще бъде спрян електронният указател, всички ще получат вести и ще бъдат служебно записани, сподели още проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че нежеланите лекарствени реакции са към 3 на 1000, само че те са общоприети.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР