Имунизационният обхват срещу морбили в България в периода 2020-2021 г.

...
Имунизационният обхват срещу морбили в България в периода 2020-2021 г.
Коментари Харесай

СРЗИ: Имунизационният обхват срещу морбили бележи спад, има риск от взривове

Имунизационният обсег против морбили в България в интервала 2020-2021 година бележи спад и все още е невисок, значително хора остават неимунизирани и този факт е стеснителен, тъй като има риск от пораждане на гърмежи от инфекцията. За това сигнализира на конференция в столицата доктор Ирина Гайтаневска, шеф на дирекцията „ Надзор на заразните заболявания “ в Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ).

Повишава се броят на заболелите от морбили в Европейски Съюз, добави тя и напомни, че морбили е една от най-заразните заболявания в света. През 2021 година от морбили в света са умряли 128 000 души, а най-голям е рискът от заразяване измежду неимунизираните дребни деца.

Заради високата инфекциозност на вируса, 95% от неимунизираните при контакт с болен ще се разболеят, а един на всеки 5 може да развие затруднение. Сериозните затруднения се появяват най-много измежду деца под 5-годишна възраст и измежду възрастни над 30-годишна възраст, както и при бременни дами, уточни още епидемиологът.

Втората зараза, към която би трябвало да има заострено внимание, е полиомиелитът, който се смяташе за ередикиран, само че в света е останал единствено един от вариантите на вируса, който продължава да циркулира в Пакистан и Афганистан. През предходната година в България се следи над 95% имунизационно покритие против полиомиелита.

В България първата доза от имунизацията против хепатит B се ползва на новородените до 24 часа след раждането им, като се регистрира висок обсег на имунизираните с първа доза, добави доктор Гайтаневска.

Колкото по-голямо става детето, толкоз по-трудно може да бъде обхванато със съответната имунизация, което е наклонност за всички болести, включени в наложителния имунизационен календар, добави доктор Лили Маринова, зам.-директор на СРЗИ. По думите ѝ най-неблагоприятна е обстановката с обсега против дифтерия и тетанус измежду възрастните.

Част от бежанците, идващи в България, са от страни, които са високорискови за развиване на някои от болесттите, акцентира доктор Вяра Георгиева, основен контрольор в дирекцията „ Надзор на заразните заболявания “ в СРЗИ. Д-р Георгиева напомни, че лица с краткотраен статут и деца на бежанци могат да се имунизират в имунизационния кабинет на СРЗИ, до момента в който си изберат персонален доктор.

Епидемиолозите от СРЗИ приканиха да не се подценяват наложителните имунизации, защото България е директна страна, във всеки един миг може да се внесе зараза извън, а високото имунизационно покритие е преграда пред разпространяването на инфекции, които могат да имат тежки последствия.

През тази година Европейската имунизационна седмица минава под мотото „ Всяка доза има значение “, припомниха от СРЗИ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР