Имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна започва

...
Имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна започва
Коментари Харесай

На Стефановден започва имунизационната кампания срещу COVID-19 у нас

Имунизационната акция против COVID-19 на територията на цялата страна стартира от 27 декември, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Кампанията се провежда от районните здравни инспекции, а имунизациите се правят от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична здравна помощ, районни здравни инспекции, от лекари в профилирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на защитата и от преднамерено основани за задачата имунизационни мобилни екипи. При нужда в имунизационните екипи ще се включат и медицински експерти от центровете за незабавна здравна помощ и здравните кабинети в детските градини и учебните заведения или от други лечебни заведения. 

Това става със заповед на министъра на опазването на здравето от 23 декември. В заповедта е написано, че имунизацията против COVID-19 е целесъобразна и безвъзмездна и се слага по избор. Тя се прави според условията, посочени в член 11 от Наредба номер 15 от 2005 година за имунизациите в България и след изразено осведомено единодушие на лицето или законния представител на лицето посредством автограф в амбулаторния лист, който общопрактикуващият доктор издава за извършения обзор, и слагане на имунизацията, или посредством сключване на бланка за осведомено единодушие. 

Съдействие при имунизационната акция ще оказват областните шефове и общинската администрация, в това число и здравните посредници, Българският лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и шефовете на лечебните заведения на територията на съответните области, се показва още в известието. 

Пълния текст на заповедта може да се прочете.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР