„Империя на лъжите“: Руският министър Лавров критикува Запада в речта на ООН

...
Руският външен министър Сергей Лавров нарече Запада империя на лъжите“
Коментари Харесай

Руският външен министър Сергей Лавров нарече Запада „империя на лъжите“ и го обвини, че възприема неоколониален начин на мислене в своите увертюри към глобалния свят Юг, за да спечели подкрепа за Украйна във войната.

Говорейки след седмица на интензивна глобална дипломация на годишната среща на световните лидери в централата на ООН в Ню Йорк, където Украйна и нейните западни съюзници се опитаха да съберат подкрепа за Киев, докато се бори срещу инвазията на Русия, Лавров каза „глобален мнозинство” беше измамен от Запада.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента. Китай повтаря прекратяването на огъня, мирните преговори са „единственият начин“ да се сложи край на войната в Украйна Какво знаем за американските танкове Ейбрамс, които пристигат в Украйна „следващата седмица“Украинският Зеленски разкритикува руския „геноцид“ пред канадския парламенткрай на списъка

„САЩ и техният подчинен колектив продължават да подклаждат конфликти, които изкуствено разделят човечеството на враждебни блокове и възпрепятстват постигането на общите цели“, каза Лавров.

„Те се опитват да принудят света да играе според собствените им егоцентрични правила.“

Джеймс Бейс, дипломатически кореспондент на Ал Джазира, каза, че речта на Лавров е била част от „обиколка из света на възгледите на Русия“, която не съдържа реално споменаване на Украйна и малко индикации за плана на Москва една година след началото на конфликта.

По време на пресконференция след речта външният министър отхвърли предложението от 10 точки, направено от украинския президент Володимир Зеленски, както и последните предложения на ООН за съживяване на черноморската инициатива за зърно.

„Това е напълно неосъществимо“, каза той за мирния план, насърчаван от Киев. „Не е възможно да се приложи това. Не е реалистично и всички го разбират, но в същото време казват, че това е единствената основа за преговори.“

Той също така каза, че предложението на ООН няма да бъде одобрено, защото Западът не е изпълнил обещанията си към Москва, включително премахване на санкциите на руска банка и повторното й свързване към глобалната система SWIFT.

Нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. предизвика смущения в търговията и значителни увеличения на международните цени на енергията, селскостопанските стоки и торовете, които вече бяха повишени поради последиците от пандемията от COVID-19.

Руският външен министър хвърли вината за кризите на хранителните и енергийните пазари на западните нации, които налагат „едностранни принудителни мерки“ – или санкции – на по-слабите.


Речта на Лавров дойде, когато Зеленски награди двама полски доброволци с държавни награди по време на междинно спиране, тъй като отношенията между двете страни са обтегнати заради вноса на зърно. Той не се е срещал с официални лица.

Зеленски разгневи съседите си, когато каза на Общото събрание на ООН, че Киев работи за запазване на сухопътните пътища за износ на зърно, но че „политическият театър“ около вноса само помага на Москва.

Полша реши миналата седмица да удължи забраната за внос на зърно от Украйна, разклащайки отношенията на Киев със съсед, който е един от най-верните му съюзници, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година.

Зеленски благодари на всички поляци, които „от първите дни отвориха семействата си, домовете си, отвориха се и помогнаха“.

„Вярвам, че всички предизвикателства по нашия общ път са нищо в сравнение с факта, че има такава сила между нашите хора“, каза той.

Продължаване на битката

Украйна продължава контранастъплението, за да отблъсне руската инвазия и да си върне изгубените територии. В събота сутринта тя предприе нова ракетна атака срещу Севастопол на окупирания Кримски полуостров, ден след атака срещу щаба на Черноморския флот на Русия, при която военнослужещ изчезна и основната сграда тлееше.

Ръководителят на разузнаването на Украйна Кирило Буданов каза пред Гласът на Америка в събота, че най-малко девет души са били убити и 16 други са ранени в резултат на атаката на Киев срещу Черноморския флот в петък.

Буданов твърди, че Александър Романчук, руски генерал, командващ силите по ключовата югоизточна фронтова линия, е бил „в много тежко състояние“ след атаката.

Зейн Басрави от Ал Джазира, репортаж от Киев, каза, че военното разузнаване на Украйна потвърди броя на загиналите. Най-малко двама висши генерали бяха ранени, а съдбата на ръководителя на руския Черноморски флот Виктор Соколов остава неизвестна.

Русия не потвърди броя на жертвите.

Крим служи като ключов център, подкрепящ пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Севастопол, основната база на Черноморския флот на Русия от 19 век, има особено значение за операциите на флота от началото на войната.

Хана Шелест, анализатор по сигурността в украинската неправителствена организация Prism, каза, че атаките на Киев срещу Крим са важни за неговата стратегия и морал.

По-голямата част от атаките срещу южния регион на Украйна идват от Крим и действията за намаляване на способностите там имат стратегическо значение, каза Шелест пред Ал Джазира.

Украинската армия съобщи, че военновъздушните сили са извършили 12 атаки срещу щаба на Черноморския флот в петък, насочени към райони, където са били съсредоточени личен състав, военно оборудване и оръжия. В него се казва, че са поразени две зенитно-ракетни системи и четири руски артилерийски установки.

Украйна все по-често се насочва към военноморски съоръжения в Крим през последните седмици, докато основната тежест на нейната контраофанзива прави бавни успехи в източната и южната част на Украйна.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР