Имотният сектор у нас страда от липса на чуждестранни инвестиции,

...
Имотният сектор у нас страда от липса на чуждестранни инвестиции,
Коментари Харесай

Имотният сектор у нас страда от липса на чужди капитали

Имотният бранш у нас страда от липса на задгранични вложения, демонстрират данните на Българска народна банка. За първите 8 месеца на годината чистият поток на вложенията на задгранични лица в недвижима благосъстоятелност в България е негативен. Той възлиза на 0,2 млн. евро, което значи, че доста повече чужденци са излизали от вложенията си в парцели у нас. За съпоставяне през предходната година сумата не е била доста огромна, само че най-малко е била позитивна и е възлизала на 2,9 млн. евро, сочат данните на Българска народна банка.

Общото равнище на задграничните вложения в България за първите седем месеца на годината са били 1,4 милиарда евро, демонстрират данните на Българска народна банка. Това е с цели 54% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Най-голямата позитивна разлика е при размерите на вложен дялов капитал. Ако през  предходната година в интервала януари – юли сумата на вложения дялов капитал е била негативна на стойност -483 млн. евро, то през същия интервал на тази година салдото е позитивно и възлиза на 118 млн. евро. Става дума главно за осъществени апортни вноски от нерезиденти към капитала на български сдружения или заплащания по други покупко-продажби.

При реинвестираната  облага има растеж, възлизащ на 36% до общо 332 млн. евро.

Инвестициите, направени под формата на дългови принадлежности понижават. През предходната година са били 1,2 милиарда евро, до момента в който през 2020 година се намаляват с 17% до 957 млн. евро.

Оказва се, че голямата част от вложенията тази година не идват от обичайните страни. От Нидерландия са пристигнали 67 млн. евро, от Русия 122 млн. евро, от Ирландия 76 млн. евро, а жители на Швейцария са изтеглили вложения у нас на стойност 112 млн. евро. Останалите 787 млн. евро вложения у нас са пристигнали от страни, класифицирани от Българска народна банка като „ други “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР