Имотният балон ще се спука всеки момент! Ето какво ще

...
Имотният балон ще се спука всеки момент! Ето какво ще
Коментари Харесай

Георги Стоев: В началото сме на рецесионната вълна

Имотният балон ще се спука всеки миг! Ето какво ще се случи с цената на жилищата.В началото сме на рецесионната вълна, живеем в конюнктура на ненадейно скочила несигурност и тежка непредвидимост.

Очакваме фаза на спад в класическия бизнес цикъл, като първите потърпевши индустрии ще бъдат парцелите, ще ги последва банковото кредитиране, свиване на достъпа до капитал, единствено че заедно с тях ще бъдат ударени и всички индустрии, които са разчитали на рисково финансиране. Това показа Георги Стоев, съосновател и началник на Trakia Tech, пред Bloomberg TV Bulgaria.

" Ако разделим диверсификацията на три големи групи - добивни, суровинни и софтуерни компании, влизаме в период, в който несъмнено компаниите от първата група ще бъде по-предпочитана от позиция на менажиране на риска ". Имотният отрасъл непрекъснато е първият, който сигнализира за криза и първият, който " отнася " свиването на кредитирането, показа Стоев.

По думите му в този момент сме в по-различна среда по отношение на предходния състоятелен балон, който се спука с тежки последствия, защото експозицията към ваканционни имоти, чиито цени тогава спаднаха в пъти, не е толкова голяма. " Сега сме в конюнктура, в която резултатът ще бъде в големите градове, където парцелите всекидневно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е иден и е в рамките на естествения цикъл ", показа Стоев. "

В момента се следи много утежняване на бизнес климата от позиция на планове за нови инвестиции. Живеем в конюнктура на ненадейно скочила несигурност и тежка непредвидимост в много пластове на политиката и на икономическия живот. В началото сме на рецесионната вълна. Цикълът от инфлационен и изкуствено подемен отива в посока на стагниране ", заяви той.

" В настоящата конюнктура компаниите, които са по-добре защитени са тези, които имат по-добре открити пазарни капацитети да добиват първоначални материали ", коментира Стоев. " Но е добре суровинните компании да бъдат разграничени на две. От една страна стоят тези, които разчитат на нетехнологични фактори за напредък, а не на висока работливост.

Те не са в комфортна позиция за прогрес в сегашната фаза на цикъла. От друга страна компании, които са вложили в по-добри технологии, в по-добра работливост на всяко работно място, ще бъдат по-предпочитани, както от капитала, по този метод и от хората, които биха желали да работят при тях на по-високи заплати ", обясни експертът и добави: " Всички компании, които разчитат на ново финансиране, в този момент влизат в нова конюнктура на по-трудното им привличане и по-високи лихви ".

" Голяма част от антикризисните ограничавания са по-скоро израз на политическо безсилие, а не на макроикономически разум ", заяви Стоев и показа още: " По-важното е не какви са цените за пенсионерите, защото ако има поддръжка за публичния отрасъл, то тя би трябвало да е за фамилиите. Но тук би трябвало да си зададем въпроса по какъв метод можем да подкрепим бизнес, който е в период на тежка промяна на относителните цени в негов ущърб ".

" Инфлацията, като се изключи паричен проблем, е и проблем, който трансформира относителните цени. Ние сме в конюнктура, в която би трябвало да си отговорим на въпроса по какъв метод промяната на относителните цени трансформира желанията да се влага и да се прави бизнес. И ако този анализ държавното ръководство го прави, вероятно техните политики ще бъдат доста по-смислени за бизнеса и за обществото ", решителен бе Стоев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР