Имотните декларации на хората на висши държавни длъжности разбиха мита,

...
Имотните декларации на хората на висши държавни длъжности разбиха мита,
Коментари Харесай

И от държавна заплата може да се докара по 500 000 лв. годишно

Имотните заявления на хората на висши държавни длъжности разрушиха мита, че в държавната администрация няма високи приходи. Дори затънали във финансови проблеми структури на държавна издръжка и институции, към които витаят основно кавги, съумяват да раздават колосални заплати на шефовете си, демонстрира регистърът за 2018 година

На върха на пирамидата е Стоян Мавродиев, основен изпълнителен шеф на Българската банка за развиване. Той е оповестил 434 537 лева годишна данъчна основа от трудови приходи - това прави по над 36 000 лева месечно заплащане. ББР бе основана като насърчителна банка с концепцията да кредитира дребния и междинния бизнес, само че вместо това отпуска големи заеми на компании, близки до властта.

Заплатата на шефа на Българска народна банка бледнее пред тази на Мавродиев, само че въпреки всичко този пост е в пъти по-високоплатен от другите в държавните структури. Димитър Радев е оповестил годишен приход от трудова активност от 264 958 лева Подуправителят на националния трезор Калин Христов е получил 223 036 лева трудови приходи през 2018 година В този диапазон на възнагражденията е и ръководителят на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов (211 470 лева.). Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов е получил 177 699 лева трудови приходи.

Огромни хонорари получават и шефовете на трите държавни медии - Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция. По закон тримата получават колкото ръководител на непрекъсната комисия в Народното събрание. Константин Каменаров, за чието ръководство се твърди, че е докарало Българска национална телевизия съвсем до банкрут, е оповестил 94 197 лева годишна данъчна основа от трудови приходи за м.г. Възнаграждението на Александър Велев, началник на БНР, е 88 160 лева (тук влизат разнообразни добавки, например за стаж, по тази причина сумите са различни).

За съпоставяне даже министър председателят Бойко Борисов не може да доближи тримата медийни шефове - той е оповестил 83 450 лева трудови приходи за 2018 година Премиерът обаче предложи друга тайнственост в декларацията си - поставил е на влог 5445 лева от погашение на болнични компенсации. Борисов обича да икономисва от компенсации - през 2017 година беше обявил 53 260 лева от заплати, компенсации за неползван отпуск и други Сега на влог се появява и по-крупна сума - 190 775 лева от заплати, компенсации и суми, декларирани в предходни заявления. Не е ясно за какви болнични компенсации става дума, само че министър председателят от време на време разпорежда хайки за подправени болнични, тъй като се шокира от растящия бюджет, който заплащат Национален осигурителен институт и компаниите по това перо.

По-високо по хонорари от премиера стоят още представители на висшия ешелон на властта - ръководителят на Конституционен съд Борис Велчев заявява 154 519 лева трудови приходи, ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков - 126 708 лева Президентът Румен Радев е получил 122 723 лева, само че конспирация в неговата декларация сътвори приходът от трудови хонорари на първата дама Десислава Радева - 12 006 лева Наложи се Радева да изясни пред " 24 часа ", че не получавала заплата, а се самоосигурявала към сдружението си " Живата вода на България ", с цел да й тече застрахователен стаж. Тя не знае точната сума, тъй като счетоводството се движело от другар.

Над 100 000 лева годишен приход афишира и пратеният в отпуск началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев - 125 119 лева, шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, която още не е коментирала хакерския скандал - 123 486 лева, шефът на Агенция " Митници " Георги Костов - 111 040 лева, ръководителят на КЕВР Иван Иванов - 110 003 лева В тази компания за поредна година се вписва шефът на болница " Св. Екатерина " Генчо Начев - той е получил през 2018 година 105 416 лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР