Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година, но

...
Имотите ще продължат да поскъпват и през тази година, но
Коментари Харесай

Експерти прогнозират поскъпване на имотите и през 2022 г.

Имотите ще продължат да нарастват и през тази година, само че пазарът върви към балон. Това предизвестяват специалисти откакто през предходната година беше регистриран рекорден растеж в цените на жилищата макар пандемията. Ще се стигне ли до прегряване и спад на цените и по кое време е най-подходящият миг да купим апартамент - отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна ”.

Интересът към жилища, които са ново строителство, се резервира и през предходната година. Ръстът на цените от 15%, който имотният пазар в София доближи през 2021 година, е най-големият от 2008 година насам след икономическата рецесия, регистрират брокерите. По всичко проличава, че броят на покупко-продажбите и цените на жилищата ще продължат да порастват и през идващите месеци, най-малко в огромните градове.

Факторите за това са инфлацията, ниските лихви по заемите, както и спестените пари на потребителите и желанието им да ги вложат в сигурна инвестиция. Според специалисти обаче с продължаващите растежи от над 10% пазарът върви към балон и връщане на обстановката от преди 14 години.

Още при започване на пандемията Александра Дянкова взема решение да влага в лично жилище. Търси двустаен апартамент, ново строителство, в централните или южните квартали на София. През последните месеци обаче дълго отлаганата покупка става все по-наложителна, с цел да не изяде инфлацията спестяванията й.

„ Левът се обезценява с всеки минал ден. Предпочитам да вложа спестените си пари в нещо несъмнено, а какво по-сигурно от недвижими парцели ? Може би закъснях – трябваше да купя жилището предходната или по-миналата година, когато цените не бяха към момента толкоз нагоре. Цените на строителните материали нарастват всеки ден, разумно е и жилищата да нарастват – по тази причина бих се ориентирала към преференциална договорка още в този момент – допустимо най-скоро ”, споделя тя.

Подходящ миг ли са идващите месеци Александра да закупи ново жилище – разясняват специалистите на имотния пазар. През предходната година пазарът на жилища доближава нови растежи.

„ В Бургас да вземем за пример имаме 38% растеж на покупко-продажбите, което е извънредно сериозен растеж. Има извънредно огромно търсене. В София имаме 31% растеж на покупко-продажбите по отношение на предходната година, имаме и растеж на покупко-продажбите по отношение на 2019 година, която беше най-силната година откъм брой покупко-продажби от началото на рецесията ”, показва Гepгaнa Бaxчeивaнoвa, която е изпълнителен шеф на компания за недвижими парцели.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР