Имотите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган често се

...
Коментари Харесай

Доган: След сараите - вече и софри

Имотите на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган постоянно се трансформират в централна тематика на публичния дневен ред. В спомените на всички още са пресни събитията отпреди година в Росенец към морската резиденция на политика и последвалите митинги. А в по-далечни времена новините седмици наред бяха доминирани от тематиката за противозаконното барбекю в сарая в " Бояна " и неговото срутване преди 10 години.

Този път хранително-вкусовата тема е непокътната, само че ще си приказваме не за барбекю, а за цялостен ресторант. През април 2021 година фондация " Хермес ", чийто ръководител е Доган, купува ресторант " Пълдин " - историческа постройка, монумент на османската архитектура, ситуиран в Стария Пловдив. А договорката е забавна освен с купувача, а и с продавача - локалният предприемач и досегашен ръководител на структурата на Българска социалистическа партия в града Георги Гергов. Така излиза, че до момента в който Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи официално са политически съперници, техните някогашни водачи намират елементарно общ език, когато става дума за бизнес.
Прехвърлянето
Сделката се реализира през особено основана за задачата компания с мистериозно определеното име " РУМИ-1207 ". Тя е учредена на 2 април като дъщерно сдружение на компанията на Гергов " Стария Пловдив ", която внася целия капитал от 827 хиляди лева Седалището на новото сдружение обаче е в централата на Движение за права и свободи в София - бул. " Александър Стамболийски " 45А. А за членове на съвета на шефовете са определени Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина.
Фотограф: Цветелина Белутова
Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Женена е за депутата от придвижването Джейхан Ибрямов и понастоящем е в управата на фондация " Хермес ", а също е и ръководител на партийната фондация " Либерална интеграция ". Ренгинар Муталиб е финансист на Движение за права и свободи, който се подписва като съставител на докладите му, както и на тези на фондациите. А Нина Петрова-Кашкина е изпълнителен шеф на " Делта епсилон " - компанията, притежател на Боянския сарай на Доган.

Скоро след регистрирането на сдружението на 13 април друга компания на Гергов, " ИАГ инвест ", трансферира на " РУМИ-1207 " ресторанта. Материалният интерес при вписването на договорката е близо 780 хиляди лева А на 28 април акциите на новата компания дружно с парцела са джиросани от Гергов на новия притежател - фондация " Хермес ". В нейното ръководство с изключение на Доган и Ибрямова е и дългогодишният народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов. От документите в Търговския указател не се вижда цената на договорката и дали тя съответствува с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и по какъв начин фондация " Хермес " финансира покупката, като в предишни години активите й и годишните й доходи от дарения са много по-скромни.
Фотограф: Мария Иванова Придобивката
Ресторантският комплекс " Пълдин " е формиран от три постройки, ситуирани на терен от 1.4 дка на ул. " Княз Церетелев " 3. Той е един от дребното оживели монументи на османската архитектура в Стария Пловдив. Намира се на северния скат на Джамбаз тепе, на стотина метра от Античния спектакъл.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР