Имоти, акции, злато или? Търсенето на възможности за инвестиции е

...
Имоти, акции, злато или? Търсенето на възможности за инвестиции е
Коментари Харесай

Най-добрите вложения на парите според специалистите

Имоти, акции, злато или? Търсенето на благоприятни условия за вложения е на дневен ред освен в интервалите с възходяща инфлация, а се трансформира в " потребен табиет " у нас, регистрират специалисти пред Българска телеграфна агенция.

Известен факт е обичайно заложеният ни блян към покупка на лично жилище. С днешна дата това е най-разпространеното влагане - в парцел, който да бъде даван чартърен или препродаден в някакъв миг. Попитахме специалисти какъв е бил ползата през миналата година към инвестиция в недвижими парцели, само че и в акции и благородни метали, и какви са прогнозите им за идващите месеци. Те разясниха плюсовете на съответната инвестиция и главните опасности пред нея, по какъв начин да подходим, в случай че изберем различен да я ръководи, постоянно повтаряни пропуски от неспециалисти.

Недвижими парцели

" През идващите месеци чакам пазарът да бъде постоянен от позиция на цените на парцелите. В момента търсенето изпреварва предлагането в множеството сегменти ", сподели за Българска телеграфна агенция Ради Радев, търговски шеф на организацията за недвижими парцели " Арко Риъл Естейт " (Arco Real Estate). По думите му пазарът се движи главно от жилищни потребности, в това число от желанието на хората да живеят в по-добри условия.

Според Ради Радев за последните 10 години вложенията в недвижими парцели са най-ефективният метод в борбата с инфлацията, като разрешават на вложителите и на елементарните хора да запазят цената на парите си.

" За разлика от златото, парцелите имат добавената стойност да могат да се употребяват за жилищни потребности или да носят приход при отдаването им чартърен. Доходите от отдаване чартърен при една добра инвестиция в неподвижен парцел са към 3,5-4,5 на 100, само че това е единствено черешката на тортата. Основната възвращаемост е в покачването на цената на парцела, нормално над равнищата на инфлацията. Повишава се и опцията за потребление на преференциален кредитен запас ", разяснява той.

По думите му лихвите по ипотечните заеми са по-ниски от равнищата на инфлацията, в това число и предстоящата. За идващите години той предвижда недвижимите парцели да останат една от най-хубавите други възможности. " Естествено, в случай че човек е визионер и може да планува идващия " шлагер ", както преди 10 години това са били акциите на " Тесла ", ще получи по-добра рентабилност. Другата по-добра инвестиция е подобряването на персоналните умения и пълномощия ", счита Ради Радев.

Като главен риск той показва ликвидността - в случай че ни се наложи незабавно да излезем от инвестицията. В метода си неспециалистите постоянно са без бизнес проект за възможен излаз от нея или за приходите, които ще носи. Обикновено персоналните желания на купувача го карат да избере парцел по отношение на неговите потребности, а не по отношение на прогноза за вероятностите, посочи той.

При избор на специалист, който да ръководи инвестицията ни, Радев посъветва да се осведомяваме за неговата специализация в другите видове недвижими парцели - жилищни, търговски или индустриални, тъй като това може да бъде от значително значение.Също по този начин, търсете доказателства за сполучливи покупко-продажби и опит с разнообразни типове парцели. Прочетете рецензии, потърсете рекомендации и разговаряйте с други вложители, в случай че е допустимо. Прочетете деликатно всички условия, преди да сключите контракт, поучава Ради Радев.

Лилия Христова, управител продажби в компанията за кредитно консултиране " Кредит управител " (Credit Manager), разяснява за Българска телеграфна агенция, че през 2023 година е траял ползата от миналата година към покупка на парцели с капиталова цел. " Търсенията са най-вече за дребни жилища за отдаване чартърен или на земя. Инвестицията в неподвижен парцел се смята за една от най-нискорисковите вложения и форма за опазване цената на парите, не толкоз за генериране на приход. Считаме, че може би през 2024 година наклонността ще се резервира, в случай че не бъдат изменени значително изискванията на банките за разпределяне на ипотечни заеми ", разяснява тя.

Лилия Христова уточни, че клиентите виждат в покупката на неподвижен парцел метод за опазване цената на парите си, което по думите й е реалност. Според нея рискът е обвързван най-много с лихвените нива, в случай че покупката е направена с заем.

" Логично е, че при повишаване на лихвите по ипотечните заеми се покачва и цената на направената инвестиция. От друга страна, при спад на цените на парцелите също има риск в случаите, когато парцелът е закупен за препродажба. Тогава може да не се доближи до позитивен марж при продажбата или до претенции подобен, което може да наложи изчакване за осъществяване на инвестицията до настъпване на по-добри ценови нива на пазара ", изясни Христова.

Злато

На фона на рекордното търсене на злато през 2022 година, търсенето в България през 2023 година бе извънредно стабилно, а при нас в " Тавекс " (Tavex) се записва най-малък спад в границите на 5 %, разяснява за Българска телеграфна агенция Тони Панайотов, началник на отдел " Дилъри и логистика " в компанията, профилирана в търговията с скъпи метали Tavex Gold & Exchange.

По думите му златото реагира позитивно при геополитически рецесии, каквито имахме и през двете предишни години. Цената му се дефинира и от доверието на вложителите в политиките на централните банки. Експертът уточни, че събитията, които ще въздействат върху ценовата траектория на златото, са по две съществени оси - смяна в лихвени проценти на централните банки, където пазарът чака понижение по-скоро, в сравнение с централните банкери са декларирали, че би могло да се случи, и евентуално нагнетяване на напрежението в геополитически подтекст в Близкия изток и сред Китай и Тайван.

Тони Панайотов заяви, че търсенето на капиталово злато в компанията през януари се резервира устойчиво. Ценовата траектория е с лека промяна надолу по отношение на декември предходната година, при започване на който цената записва най-високата си стойност както в долари, по този начин и в евро, означи специалистът.

Той уточни, че през последните няколко години цената на капиталовото злато записва връх на практика във всяка една валута. " Макар да не съществува универсална инвестиция, която да се показва добре във всевъзможни стопански условия, динамичностите при капиталовото злато отчетливо демонстрират ролята му като отбрана от обезценяването на валутите и икономическата неустановеност, подбудени от политиките на централните банки, както и от геополитическите опасности. В тази обстановка ценовият растеж на метала не потисна търсенето му. Инвестиционното злато се откроява като нужен балансьор във финансовото портфолио и заради ниската му корелация с активи като акциите и облигациите ", сподели експертът.

Тони Панайотов уточни още, че капиталовото злато под формата на кюлчета и монети е действителен актив и, за разлика от финансовите активи под формата на акции или облигации, не носи кредитен риск, като да вземем за пример отсрещната страна да банкрутира или да не си извърши уговорката по контракт. В единия случай притежавате действително физическо измерение на скъпия метал, до момента в който в другия - заричане за бъдеща рентабилност. При капиталовото злато главен риск остава пазарният, т.е. смяната на цената му, измерена в съответна валута. Риск също по този начин носи и сигурността при съхранението на действителния капиталов артикул, изясни той.

Като постоянно срещан пропуск от практиката си специалистът уточни неправилния асортимент на артикули от позиция на ликвидност или насочването към подаръчни и нумизматични артикули, където наградите са по-високи и динамичността на пазара е напълно друга. За да се предпазят клиентите от такива пропуски, е мощно целесъобразно да се съветват с способен дилър, сподели Тони Панайотов. По думите му няма нужда някой различен да ръководи вложенията ни във физическо капиталово злато.

Акции

" Изминалата 2023 година беше забавна за финансовите пазари. Станахме очевидци на най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки в границите на една календарна година, редица развити стопански системи означиха криза, а геополитическото напрежение още веднъж беше съществена тематика ". Това разяснява за Българска телеграфна агенция Емил Янчев, CFA, портфейлен управител на Държавна фирма " Адванс Възможности в Нова Европа ", част от екипа на " Карол Капитал Мениджмънт ".

Той означи, че след мощния скептицизъм от страна на вложителите в края на 2023 година настъпи внезапна смяна в настроенията към извънредно положителни. Само за 9 седмици в края на 2023 година необятният показател Стандарт енд Пуърс 500 реализира растеж от 13,5 %, или повече от половината от годишната му рентабилност. Инфлацията - казусът, с който централните банки се заеха да се оправят, въпреки и късно регистрирана, беше туширана ", посочи Янчев.

В " Карол Капитал Мениджмънт " считат, че през 2024 година акциите в разрастващите се пазари ще предложат по-добри благоприятни условия за вложителите от тези на американския пазар. Вече над 14 години разрастващите се пазари се показват по-слабо от американския пазар и наподобяват подценени на база на оценъчните съотношения. Виждаме максимален капацитет за растежи на пазарите в Централна и Източна Европа, където имаме и най-голяма експертиза, инвестирайки през годините посредством три от фондовете, които управляваме, изясни специалистът.

Нашият съвет към вложителите постоянно е акциите да участват в портфейла им. Исторически видяно, акциите са активът, който потвърдено във времето носи най-висока възвращаемост - без значение от смяната в икономическия цикъл, корекциите или бичите пазари, съобщи той. По думите му при верен асортимент, т.е. браншове и компании, които имат дълготраен капацитет и стойност, това е инвестиция, която се отплаща и оказва помощ на вложителите да реализират задачите си.

Експертът подсети, че инвестицията в акции носи своя риск. " Пазарите се движат от правила, които са противоположни на човешкото мислене и работят изпреварващо. Те се въздействат както от действителното положение на стопанската система, по този начин и от голям брой странични събития и са мъчно предвидими. Пазарите на акции са волатилни, като корекциите се случват всяка година, а мечи пазар (спад с над 20 на сто) има един път на всеки 4-5 години. Има обаче разнообразни начини за ръководство на риска. Да влагаме уравновесено, т.е. освен в акции на една компания или в един бранш на стопанската система. Да влагаме регулярно и с по-малки суми. Важно предписание е вложителите в акции да имат дълготраен небосвод. Често използваме максимата, че вложението не е спринт, а маратон ", акцентира Емил Янчев.

Експертът уточни от практиката си, че пропуските, които вложителите повтарят най-често, се коренят в реакцията на страх/паника или в опита да се уцели " дъното на пазара ".

" Инвеститорите постоянно позволяват грешката да купуват акции, когато те са във прогресивен тренд и са покрай най-високата си цена и да продават при придвижване надолу. По този метод те заплащат висока цена за инвестицията си или пропущат опцията да се възползват от следващо придвижване нагоре на пазарите. Не би трябвало да се подхожда прочувствено към вложенията, би трябвало да имаме вяра на статистиката и историята, да бъдем дълготрайни в задачите си ", разяснява той.

По думите му индикативен образец е следната статистика: Исторически междинният спад при " мечи " пазар с криза е 34 % и продължава към 16 месеца, само че междинният следващ напредък на пазара е 169 % и продължава 63 месеца. Експертът посочи, че новият стопански цикъл, в който се намираме, фаворизира дейното ръководство на активи с непрекъснато търсене на нови благоприятни условия, релокиране на активи и хеджиране на риска.

" Следването на показатели, особено за пасивното ръководство на финансови активи, по-трудно може да се съчетае с огромната волатилност на пазарите, затова доходността може фрапантно да намалее. Независимо дали вложителят е избрал доверително ръководство или вложения във взаимни фондове, за него е значимо да изследва ръководещото сдружение: каква е експертизата му в даден район или клас активи, дали ръководените от сдружението артикули се оправят стабилно във времето обратно, дали побеждават бенчмарка си в доходността. Инвеститорът би трябвало да се запознае в самото начало с разноските за инвестицията си - таксата за ръководство и таксите на входа, и на изхода ", разяснява Емил Янчев.

Информацията в този материал не съставлява капиталов съвет, не е рекомендация или капиталова консултация от страна на " Карол Капитал Мениджмънт " ЕАД по отношение на каквито и да са капиталови тактики или финансови принадлежности.

Всички посочени вложения могат да включват забележителен риск и да не са подобаващи за всички вложители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР