Имот може да бъде закупен от строителя/инвеститора, но може да

...
Имот може да бъде закупен от строителя/инвеститора, но може да
Коментари Харесай

Какви са вариантите да купим с кредит имот с ипотека

Имот може да бъде закупен от строителя/инвеститора, само че може да бъде добит и на вторичния заможен пазар. И в двата случая можем и би трябвало да преглеждаме обстановката с ипотеката. Точно от този миг следва да си зададем първите въпроси, свързани с нея.
 
Имоти с ипотека – надали понастоящем има човек, който да се интересува от покупка на жилище и да не е чувал за ипотека. Покупката на парцел посредством ипотекирането му не е оригиналност, а е нормална процедура, както добре знаем, споделя кредитният съветник Георги Канайков от Кредитланд. Говорейки за покупка на жилище с заем, общото схващане е, че парцелът ще бъде ипотекиран.

Другото ясно нещо е, че ще има месечна вноска и тя ще бъде изплащана избран брой години. Като че ли понятието ипотека остава единствено като разбиране и бива обсъждано единствено от позицията на купувача. В практиката, обаче, се оказва, че не е напълно по този начин. Имот може да бъде закупен от строителя/инвеститора, само че може да бъде добит и на вторичния заможен пазар. В този случай покупката е от физическо лице, най-общо казано. И в двата случая можем и би трябвало да преглеждаме обстановката с ипотеката. Точно от този миг следва да си зададем първите въпроси, свързани с нея. На първо място – ипотекиран ли е парцелът? Когато отговорът е „ Да “, да зададем идващия въпрос – какво следва за купувача.
 
И по този начин, харесали сте неподвижен парцел и желаете да го закупите с ипотечен заем, само че продавачът ви осведоми, че това е парцел с ипотека.
Трябва ли да се безпокоим при покупка на парцели с ипотека
 
Щом към този момент има ипотека от различен заемодател, то юристът, който той е заел, е решил парцела за писмено безупречен. Това би трябвало да ви даде сигнал, че евентуално и юристът на вашия заемодател, ще откри парцела за кадърен да обезпечи заема. На ваше място при такива условия бихме били даже по-спокойни, в сравнение с разтревожени.
 
 istock istock
Заличаване на съществуваща ипотека

При закупуване на парцел с ипотека, кредиторът на купувача ще изисква от продавача документ, който да удостовери, че кредиторът му съответно ще заличи своята ипотека от парцела, който се закупува след погасяването на дълга (или на част от дълга, в случай че са ипотекирани повече имоти). За да даде нужната информация, документът би трябвало да съдържа най-малко следните реквизити:
 
- Общ размер на дълга (включително главница, насъбрани лихви, просрочени суми, такси и др.)

- Сметка, по която кредиторът желае да получи средствата за погасяване.

- Ангажимент, че след приемане на средствата, ще предприеме дейности по изтриване на учредената в негова изгода ипотека. Този период съгласно член 60, алинея 6 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) е не по-дълъг от 14 дни от настояването на клиента и възнаграждение на дължимите такси.
 
Възможно е да се случи дългът на продавача да е по-голям от размера на претенции от вас (като купувач) заем. Тогава вашият заемодател ще изиска доказателство, че разликата е обезпечена. Това може да се потвърди, посредством наличност по ваша сметка. Желателно е тази сметка да е в банката, която ще ви кредитира.
 
Имайте поради също по този начин, че е допустимо ипотеката на продавача и на купувача да се окажат в една и съща банка. Възможно е и кредиторът на продавача да е небанкова финансова институция; допустимо е върху парцела да има забрана в резултат на необслужване на заема на продавача; ипотеката да е по заем на трето лице, което не е притежател, както и доста други характерни особености, които няма да преглеждаме в този момент.
 istock istock
Да се върнем на значимия миг с уверяването, че кредиторът на продавача, ще си заличи ипотеката. За по-ясно, прилагаме няколко образеца.
 
Пример 1: (най-често срещан): договорили сте парцел с цена 140 000 лева, заемът ви е 100 000 лева, остатъчният размер на дълга на продавача (съгласно документ от кредитора му) е 80 000 лева вие разполагате с 40 000 лева персонални средства. Какво се случва:
 
1. При подписването на предварителният контракт за покупко-продажба на парцела с ипотека, вие заплащате капаро (в всеобщият случай се изисква такова) по сметка на продавача в размер на 10% (14 000 лева от персоналните ви средства) от контрактуваната цена.

2. В деня на нотариалното изповядване на покупко-продажбата превеждате на продавача остатъка от личните ви средства (26 000 лева.) и като нов притежател на парцела учредявате втора по ред ипотека в интерес на вашия заемодател.

3. След надлежното регистриране на документите, кредиторът на купувача (Вие) превежда 80 000 лева (колкото кредитора на продавача изисква за погасяване на заема му и изтриване на ипотеката) от вашия заем по сметката на продавача.

4. След като продавачът потвърди (чрез документи от работа по вписванията „ заможен указател “), че учредената от него ипотека е заличена, вашият заемодател му превежда остатъка от заема ви в размер на 20 000 лева

С какъв брой ще се вдигнат вноските по заемите след ограниченията на Българска народна банка

Пример 2: договорили сте парцел с цена 140 000 лева, заемът ви е 100 000 лева, остатъчният размер на дълга на продавача (съгласно документ от кредитора му) е 124 000 лева Вие разполагате с 40 000 лева персонални средства. Какво се случва:
 
1. При подписването на предварителният контракт за покупко-продажба на парцела с ипотека, заплащате капаро по сметка на продавача в размер на 10% (14 000 лева от персоналните ви средства) от контрактуваната цена.

2. В деня на нотариалното изповядване на покупко-продажбата като нов притежател на парцела учредявате втора по ред ипотека в интерес на вашия заемодател.

3. След надлежното регистриране на документите, вашият заемодател ви кани да осигурите 24 000 лева (от персоналните ви средства) по сметката си при него и дружно с кредитната сума (100 000 лева.) да преведе по сметката на продавача 124 000 лева.(съгласно документа от кредитора на продавача). Не е наложително цялата сумата да бъде преведена по заемната сметка на продавача. Можете да се уговорите с вашия заемодател (ако е съгласен) дължимите от вас 24 000 лева, да преведете от друга своя сметка в друга банка, след което да предоставите платежен документ.

4. Кредиторът на купувача, ще чака във допустимо най-кратък период даване на доказателствени документи, че кредиторът на продавача е заличил ипотеката си. Препоръчваме ви самодейно да подсещате продавача за този му финален, само че много значим ангажимент.
 
 istock istock
Ще получа ли заем за парцел с ипотека?
 
След всички разказани елементи се връщаме на главния въпрос.
 
Стига потребителският ви профил да дава отговор на условията на кредитора ви, и съгласно юрисконсулта му обезпечението да е юридически изрядно, за какво не. Важно е да знаете и да сте готови.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР