От лука до ориза, има „зараза“ в ограниченията на основните храни. Виновни ли са промените в климата?

...
Тимъти Кинюа разтоварва чували с лук от Етиопия на открит
Коментари Харесай

Тимоти Кинюа разтоварва чували с лук от Етиопия на открит пазар в Найроби, Кения, 12 септември 2023 г. Тимъти Кинюа разтоварва чували с лук от Етиопия на открит пазар в Найроби, Кения, 12 септември 2023 г. - Авторски права AP Photo/Brian Inganga От Euronews Green с AP Публикувано на 29/09/2023 - 15:24 Споделете тази статияБутон за затварянеfacebookFacebookfacebooktwitterTwittertwitterflipboardFlipboardflipboardизпратиИзпратиизпратиredditRedditredditmessengerMessengermessengerlinkedinLinkedinlinkedinvkVK<им src="https://static.euronews.com/website/images/vector/social-icons/article-redesign-vk.svg" width="48" height="48" alt="vk" class="u-show-for-medium" loading="lazy" fetchpriority="low" >

Изменението на климата, Ел Ниньо и войната в Русия доведоха до скока на цените на храните, тъй като страните ограничават износа.

РЕКЛАМА

Как да сготвите храна, когато основната съставка е недостъпна?

Този въпрос се играе в домакинствата по света, тъй като те са изправени пред недостиг на основни храни като ориз, олио за готвене и лук.

Това е така, защото държавите са наложили ограничения върху храните, които изнасят, за да защитят собствените си доставки от комбинирания ефект на войната в Украйна, заплахата от Ел Ниньо за производството на храни и увеличаването щети от .

Това е троен удар, който води до скок на цените на храните и отчайващи ситуации по света.

Какво е болестта X? Експерти обясняват как изменението на климата може да предизвика следващата пандемия

„Готвене веднъж на ден“: Цените на лука се утроиха в Кения

За Каролайн Киало, 28-годишна, която работи в салон в Кения столицата на Найроби, беше въпрос на опит да разбере как да готви за двете си деца без лук. Ограниченията върху износа на зеленчука от съседна Танзания доведоха до утрояване на цените.

Kyalo първоначално се опита да използва вместо това пресен лук, но той също стана твърде скъп. Както и цените на други стоки от първа необходимост, като олио за готвене и царевично брашно.

„Просто реших да готвя веднъж на ден“, каза тя.

Въпреки плодородната източноафриканска страна земи и голяма работна сила, високите разходи за отглеждане и транспортиране на продукцията и най-лошото от десетилетия доведоха до спад в местното производство.

Брайън Инганга/AP
Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР