Байдън издава изпълнителна заповед, ограничаваща инвестициите на САЩ в китайски технологии

...
Президентът Джо Байдън говори в Arcosa Wind Towers, сряда, 9
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън говори в Arcosa Wind Towers, сряда, 9 август 2023 г., в Белен, N.M. Президентът Джо Байдън говори в Arcosa Wind Towers, сряда, 9 август 2023 г., в Белен, N.M. - Авторски права AP Photo/Alex Brandon От Euronews  с AP Публикувано на 10/08/2023 - 12:16

Президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед в сряда за блокиране и регулиране на високотехнологични инвестиции, базирани в САЩ, насочени към Китай - ход, който администрацията каза, че е целенасочен, но също така отразява засилващата се конкуренция между двете най-големи световни сили.

Поръчката обхваща съвременни компютърни чипове, микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект. Висши служители на администрацията казаха, че усилията произтичат от целите на националната сигурност, а не от икономическите интереси и че категориите, които обхваща, са умишлено тесни по обхват. Заповедта има за цел да ограничи способността на Китай да използва инвестициите на САЩ в своите технологични компании, за да обнови армията си, като същевременно запазва по-широки нива на търговия, които са жизненоважни за икономиките на двете нации.

РЕКЛАМА

Китайците Министерството на търговията отговори в изявление рано в четвъртък, че има „сериозна загриженост“ относно заповедта и „си запазва правото да предприеме мерки“. противоречив набор от ценности. Представители на администрацията на Байдън настояха, че нямат интерес от „отделяне“ от Китай, но САЩ също ограничиха износа на модерни компютърни чипове и запазиха разширените мита, установени от президента Доналд Тръмп. И в отговора си Китай обвини САЩ, че „използват прикритието на „намаляване на риска“, за да извършат „разединяване и прекъсване на веригата“. Китай се е ангажирал с репресии срещу чуждестранни компании.

Китай вероятно е източник на войната на Русия през Украйна, твърди САЩ. Китай отбелязва най-резкия спад на износа от 2020 г. на фона на бавното глобално търсене

Байдън предположи, че икономиката на Китай изпитва затруднения и глобалните ѝ амбиции са смекчени, тъй като САЩ възобновиха съюзите си с Япония, Южна Корея, Австралия и Европа съюз. Администрацията се консултира със съюзниците и индустрията при оформянето на изпълнителната заповед.

„Тревожете се за Китай, но не се тревожете за Китай“, каза Байдън на дарителите на събитие за набиране на средства през юни в Калифорния.

< p>Длъжностните лица, които прегледаха заповедта, казаха, че Китай е използвал инвестициите на САЩ, за да подкрепи разработването на оръжия и да модернизира армията си. Новите лимити бяха пригодени да не нарушават икономиката на Китай, но те ще допълнят контрола върху износа на модерни компютърни чипове от миналата година, който доведе до отпор от страна на китайски служители. Министерството на финансите, което ще наблюдава инвестициите, ще обяви предложение за създаване на правила с дефиниции, които ще съответстват на президентската заповед и ще преминат през процес на обществен коментар.

Целите на заповедта ще бъдат да накара инвеститорите да уведомят правителството на САЩ относно определени видове транзакции с Китай, както и да наложи забрани за някои инвестиции. Длъжностни лица казаха, че заповедта е съсредоточена върху области като частен капитал, рисков капитал и съвместни партньорства, в които инвестициите евентуално биха могли да дадат на тревожни страни като Китай допълнителни знания и военни способности.

J. Филип Лудвигсън, адвокат и бивш служител на Министерството на финансите, каза, че заповедта е първоначална рамка, която може да бъде разширена с времето.

„Издадената днес изпълнителна заповед наистина представлява началото на разговор между правителството на САЩ и индустрията по отношение на детайлите на окончателния режим на скрининг", каза Лудвигсън. „Докато изпълнителната заповед първоначално е ограничена до полупроводници и микроелектроника, квантови информационни технологии и изкуствен интелект, тя изрично предвижда бъдещо разширяване към други сектори."

Въпросът е и двупартиен приоритет. През юли с 91-6 гласа Сенатът добави като поправка към Закона за разрешение за национална отбрана изисквания за наблюдение и ограничаване на инвестициите в тревожни страни, включително Китай.

И все пак реакция на заповедта на Байдън в сряда показаха желание да настояват по-силно срещу Китай. Представителят Раджа Кришнамурти, D-Ill., каза, че заповедта е „съществена стъпка напред“, но „не може да бъде последната стъпка“. Кандидатът за президент на републиканците Ники Хейли, бивш посланик на САЩ в ООН, каза, че Байдън трябва да бъде по-агресивен, като каза: „Трябва да спрем всички инвестиции на САЩ в критични технологии и военни компании на Китай – точка.“

Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин „диктатор" след като САЩ свалиха шпионски балон от Китай, който се носеше над Съединените щати. Статутът на Тайван е източник на напрежение, като Байдън каза, че Китай е станал принудителен по отношение на своите независимост.

РЕКЛАМА

Китай подкрепи Русия след нейното нахлуване в Украйна през 2022 г., въпреки че Байдън отбеляза, че приятелството не се е разширило до доставката на оръжия.

Търговската камара на САЩ заяви, че се е срещнала няколко пъти с Белия дом и федералните агенции, докато заповедта се подготвяше, и каза, че целта й по време на периода за коментари ще бъде „да гарантира, че мярката е целенасочена и приложима“.

< p>Американски служители отдавна са сигнализирали за предстоящата изпълнителна заповед за инвестиране в Китай, но не е ясно дали финансовите пазари ще я разглеждат като свита стъпка или като продължаваща ескалация на напрежението в крехък момент.

„Съобщението това, което изпраща на пазара, може да бъде много по-решаващо“, каза Илейн Дезенски, старши директор във Фондацията за защита на демокрациите. „Американските и мултинационалните компании вече преразглеждат рисковете от инвестиране в Китай. Законите за т. нар. „национална сигурност“ и „антишпионаж“ на Пекин, които ограничават рутинните и необходими корпоративни надлежни проверки и съответствие, вече имаха смразяващ ефект върху преките чуждестранни средства на САЩ Това охлаждане сега рискува да се превърне в дълбоко замразяване.“

В изявлението си китайското министерство на търговията заяви, че изпълнителната заповед „сериозно се отклонява от пазарната икономика и принципите на лоялната конкуренция, които Съединените щати винаги са защитавали , Той засяга нормалните бизнес решения на предприятията, нарушава международния икономически и търговски ред и сериозно нарушава сигурността на глобалните промишлени вериги и вериги за доставки.“

РЕКЛАМА

Силният икономически растеж на Китай се спъна В сряда нейното Национално статистическо бюро отчете спад от 0,3% на потребителските цени през юли спрямо предходната година. Това ниво на дефлация показва липса на потребителско търсене в Китай, което може да попречи на растежа.

Отделно преките чуждестранни инвестиции в Китай са спаднали с 89% спрямо година по-рано през второто тримесечие на тази година до 4,9 милиарда долара, според данни, публикувани от Държавната администрация за чуждестранна валута.

Според китайски изследователи се смята, че повечето чуждестранни инвестиции са внесени от китайски компании и са маскирани като чуждестранни пари, за да получат данъчни облекчения и други облаги.< /p>

Въпреки това чуждестранни бизнес групи казват, че глобалните компании също пренасочват инвестиционните си планове към други икономики.

Чуждестранните компании са загубили доверие в Китай след по-строгия контрол за сигурност и липсата на действия по обещанията за реформи. Призивите на Си и други лидери за повече икономическа самостоятелност оставиха инвеститорите неспокойни за бъдещето си в доминираната от държавата икономика.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР