Италианското министерство на културата очаква приемането на закона за „ековандализма“

...
Вандали обезобразиха забележителността на Милано Galleria Vittorio Emanuele II - Авторски
Коментари Харесай

Вандали са обезобразили забележителността на Миланската галерия Виторио Емануеле II Вандали обезобразиха забележителността на Милано Galleria Vittorio Emanuele II - Авторски права AP Photo От Савин Матоци Публикувано на 09/08/2023 - 15:47

В отговор на последния акт на вандализъм италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано каза, че правителството е една стъпка по-близо до приемането на така наречения закон за „ековандализъм“.

След пореден акт на вандализъм, този път насочен към известната галерия Vittorio Emanuele в Милано, италианският министър на културата обяви, че се очаква така нареченият закон за „ековандализъм“ да бъде приет в Камарата и ще бъде кодифицирано в закон скоро.

РЕКЛАМА

В прессъобщение Дженаро Санджиулиано заяви: „Скоро, след одобрението, което се състоя миналия месец в Сената, законопроектът за ековандализъм ще ще бъде гласуван от Камарата и най-накрая ще стане закон, за да има по-строга и по-ефективна регулаторна рамка за противодействие на обезобразяването на нашите културни и ландшафтни активи.“

Ако законът бъде приет, признатите за виновни обезличаването, повреждането или унищожаването на нещо, което правителството смята за „културна ценност“, може да бъде изправено пред солидни глоби между 10 000 и 60 000 евро.

Въпреки че законът е насочен конкретно към екоактивисти като Last Generation, които предизвикаха спорове в цялата страна за техните протести, които често са насочени към забележителности и изкуство, законът може да се приложи и към туристи или спортни фенове, които се катерят по паметници.

Високо известни случаи на вандализъм

През през изминалата година както активисти, така и туристи бяха подложени на критики за обезобразяване на италиански паметници и изкуство.

Само това лято Колизеумът е бил три пъти обект на туристи, гравиращи имената или инициалите си в камъка от почти 2000- годишен театър.

Този месец Герман събори 150-годишна статуя в северната италианска област Ломбардия, докато позира за снимка с нея.

Най-вече и Предполагаема причина за очаквания закон са протестните вандалски прояви, предприети от Last Generation. Въпреки че използват боя и щетите, които причиняват, обикновено не са постоянни, тези активисти са изправени пред ожесточени критики за протестите си.

През април активисти изляха черна боя във фонтана в подножието на Испанските стъпала в Рим докато един активист влезе във фонтана с банер, гласящ „Няма да плащаме за изкопаеми.“

В друго видео, което оттогава стана вирусно, екоактивисти във Флоренция напръскаха забележителния Палацо Векио с оранжева боя докато кметът на града не ги залови физически и ги наруга малко преди да бъдат арестувани от полицията.

Дори преди да бъде приет предложеният ековандален закон, двамата активисти, които напръскаха с боя Палацо Векио, можеха да бъдат изправени пред шест месеца до три години зад решетките и стотици евро глоби по вече съществуващите закони, които защитават паметниците на културата.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР