Превратът в Нигер: Замесена ли е Русия?

...
Поддръжници на преврата в Нигер на протест срещу чуждестранна намеса,
Коментари Харесай

Поддръжници на преврата в Нигер на протест срещу чуждестранна намеса, 3 август 2023 г. Поддръжници на преврата в Нигер на протест срещу чуждестранна намеса, 3 август 2023 г. - Авторско право Sam Mednick/Авторско право 2023 The AP. Всички права запазени. От Euronews Публикувано на 09/08/2023 - 15:36

Като се бори с джихадистите и ограничава нелегалната миграция през последните години, Нигер е страж на сигурността не само за Сахел, но и за Европейския съюз

Руските знамена по улиците на столицата Ниамей се превърнаха в един от символите на военния преврат в Нигер. Медийни кадри също забелязаха лозунги на плакати, които гласят „Долу Франция, да живее Путин!“.

РЕКЛАМА

От 2020 г. са извършени пет военни преврата (и още един неуспешен) в района на Сахел. Наемници от руската ЧВК "Вагнер" се появиха в Мали през 2019-2020 г. В този момент западните войници - по-специално французите, които се биеха с джихадисти там - напуснаха страната.

Но западни експерти смятат, че все още е твърде рано да се говори за руска намеса в Нигер. Досега наблюдатели - включително хуманитарни служители на ООН - не са видели доказателства за руски наемници в Нигер.

Алекс Вайнс, експерт в британския мозъчен тръст Chatham House, казва, че трябва да се избягва преувеличаването на ситуацията в страната .

„Не е трудно да раздадеш няколко руски знамена“, обяснява той. „И показването на руски знамена е по-скоро израз на антизападни, по-специално антифренски, настроения, отколкото подкрепа за Русия като такава.“

Междувременно Лориан Девоаз, научен сътрудник в Европейския съвет относно външните отношения, казва, че е твърде рано да се каже дали Русия се е намесила в Нигер

„Русия до известна степен дори осъди преврата и както външния министър Лавров, така и Путин по време на срещата на върха [„Русия-Африка“] призова пучистите да напуснат и да върнат властта на президента“, казва тя. „Нигер си сътрудничи както с Европа, така и с Русия. Той купува оръжия от Русия. Така че не мисля, че превратът е благоприятен за Русия.“

Въпреки това, Кремъл може да се възползва, поне косвено, от отслабване на политическата позиция на ЕС в Африка.

Сваленият президент на Нигер Мохамед Базум беше смятан за първия свободно, демократично избран държавен глава в историята на своята страна. Той беше сред онези африкански лидери, които не отидоха в Санкт Петербург за срещата на върха Русия-Африка, която се проведе точно когато президентската гвардия на Нигер извършваше преврата.

„Ясно е, че руснаците ще се възползват от възможността, особено ако видят, че това отслабва Запада предвид конфликта в Украйна“, казва Вайнс. „Това е тревожно, особено защото администрацията на Базум беше прозападна и може да видим различно отношение от пучистите.“

ЕС отказа да признае пучистите за легитимни лидери на Нигер. Ниамей обяви, че спира доставките на уран и злато за Франция. Нигер е седмият по големина доставчик на уран в света. И, според френските медии, страната осигурява 15-17% от горивото за атомните електроцентрали на Франция.

Но западни експерти твърдят, че търговията не е основният въпрос, който определя връзките на Европа (и на Запада) със страната. Сахел е регион с нестабилни природни условия и ниско плодородие. Това е източник на постоянна промяна, която е свидетел на възхода на радикалния ислямизъм и джихадизма. Всичко това на свой ред насърчи незаконната миграция.

РЕКЛАМА

"Нигер е ключов съюзник за всички европейски държави, участващи в борбата срещу екстремистите в Сахел. Говорим за Германия, Белгия, Италия“, казва Девойз. „И с действията си в Нигер ЕС току-що демонстрира как иска да си сътрудничи с африканците за справяне с тези проблеми.“

Сваленият президент Базум заяви, че стабилността и мирът са негови политически приоритети и активно съдейства -работи с ЕС за борба с джихадизма и намаляване на нелегалната миграция.

Въпреки това лидерите на преврата на практика определиха антитерористичната политика на Базум като провал, обвинявайки държавния глава, че „се опитва да скрие суровата реалност“. Лидерът на преврата генерал Чиани посочи грешките на Базум, за които той твърди, че са застрашили националната сигурност на страната и са донесли икономически сътресения и корупция, като причини за преврата.

И тези изявления могат да играят роля в пропагандния наратив на Кремъл.

„Руската федерация, чрез външния си министър г-н Лавров, осъди преврата в Нигер и поиска възстановяване на конституционния ред. Тя също така подкрепи изявлението на Съвета за сигурност на ООН по въпроса“, казва Vines. „Въпреки това, основателят на PMC Wagner, г-н Пригожин, приветства държавния преврат в Нигер, наричайки го стъпка в борбата срещу империализма и неоколониализма и предлагайки подкрепата си на пучистите в Ниамей.“

< img class="c-ad__placeholder__logo" src="https://static.euronews.com/website/images/logos/logo-euronews-180x22-grey-6.svg" width="180" height="22" alt ="">РЕКЛАМА

В опит да разреши ситуацията западноафриканският регионален блок ECOWAS поиска от хунтата да върне легитимния президент на власт под заплахата от санкции и военна намеса. ЕС заяви, че ще подкрепи решенията на ECOWAS.

В отговор хунтите на съседните Мали и Буркина Фасо заявиха, че ще застанат на страната на генерал Чиани в случай на външна намеса.

Делегация на ECOWAS посети Нигер на 4 август, но не успя за среща с Чиани. По-късно същия ден представителите на Западна Африка заявиха, че се отказват от използването на сила, но ще засилят санкциите.

Последствията могат да бъдат още по-страшни, както се потвърждава от опита на съседните държави. Нигер става уязвим за джихадистите.

Девойз казва, че сигурността на целия регион е застрашена: „Нестабилната политическа ситуация само помага на джихадистите да напредват. А Нигер е нещо като централна точка за джихадистките групи, с достъп от Мали, от Буркина Фасо, дори от Либия."

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР