Гигантът за микрочипове TSMC ще отвори първия по рода си европейски завод

...
завод TSMC. - Авторско право Chiang Ying-ying/Авторско право 2021 г. The AP.
Коментари Харесай

завод TSMC. завод TSMC. - Авторско право Chiang Ying-ying/Авторско право 2021 г. The AP. Всички права запазени. От Euronews  с агенции Публикувано на 08/08/2023 - 22:32

Комплексът ще бъде базиран в източногерманския град Дрезден и се очаква да бъде проект на стойност над 10 милиарда евро.

Тайванският полупроводников гигант TSMC даде зелена светлина във вторник за изграждането на първия си европейски завод в Дрезден, Източна Германия, проект на стойност над 10 милиарда евро, който ще укрепи позицията на континента в тази стратегическа индустрия сектор.

РЕКЛАМА

Бордът на директорите на групата, водещ световен производител на полупроводници, направи решението официално, като обяви в прессъобщение, че тайванската компания ще инвестира близо 3,5 милиарда евро в бъдещия завод.

TSMC ще притежава 70% от проекта и ще работи с трима европейски партньори, холандската компания NXP и немските Infineon и Bosch, всеки с дял от 10%.

Холандското ограничаване на износа на технологии за микрочипове за Китай може да обхване целия ЕС, казва Валдис Домбровскис. Урсула фон дер Лайен посещава центъра за микрочипове, но мълчи за новите китайски ограничения

„Общите инвестиции се очаква да надхвърлят 10 милиарда евро под формата на собствен капитал, дълг и силна подкрепа от Европейския съюз и германското правителство“, казаха четиримата партньори в прессъобщение.

Това е първият завод на TSMC в Европа във време, когато западните страни се стремят да затегнат контрола си върху производството на тези компоненти, които са от решаващо значение за производството на всичко - от лаптопи и автомобили до ракети.

Напрежението с Китай относно Тайван, където е базирана TSMC, засили опасенията относно глобалното предлагане на микрочипове.< /p>

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР