Избирателната комисия на Обединеното кралство казва, че „враждебни участници“ са имали достъп до регистрите за гласуване при кибератака

...
Мишена на кибератаката е Избирателната комисия. - Авторско право Graphistes Euronews От Скот
Коментари Харесай

Избирателната комисия беше насочена към кибератаката. Мишена на кибератаката е Избирателната комисия. - Авторско право Graphistes Euronews От Скот Рийд Публикувано на 08/08/2023 - 15:48

Изборният наблюдател признава, че атаката не е била засичана повече от година и не знае със сигурност какви файлове е бил достъпен.

Британската служба за наблюдение на изборите призна, че е била жертва на кибератака.

РЕКЛАМА

Избирателната комисия каза, че неуточнени „враждебни актьори“ са получили достъп до копия от избирателните списъци на страната от август 2021 г. 

Атаката не е открита за повече от годишно.

По това време регистрите включваха подробности като имената и адресите на всеки в Обединеното кралство, който се е регистрирал да гласува между 2014 г. и 2022 г., както и имената на регистрираните като гласоподаватели в чужбина. Те обаче не включват информация, свързана с тези, които са се регистрирали анонимно от съображения за сигурност или безопасност.

Системата за електронна поща на комисията също беше достъпна по време на атаката, но се казва, че информацията за дарения или заеми за политически партии и активисти не е била засегната от този хак, тъй като тези данни се съхраняват в различна система.

Избирателната комисия предприе действия, за да увери хората, че самият изборен процес не е бил засегнат.

„Демократичният процес в Обединеното кралство е значително разпръснат и ключови аспекти от него остават базирани на хартиена документация и преброяване“, каза главният изпълнителен директор на Избирателната комисия Шон Макнали. „Това означава, че ще бъде много трудно да се използва кибератака, за да се повлияе на процеса.“

„Въпреки това, успешната атака срещу Избирателната комисия подчертава, че организациите, участващи в изборите, остават мишена и трябва да останат бдителни към рисковете за процесите около нашите избори“, добави той.

Макнали каза, че комисията е предприела „значителни стъпки, с подкрепата на специалисти, за подобряване на сигурността, устойчивостта и надеждността на нашите ИТ системи“.

Той каза, че докато комисията е знаела кои системи са били достъпни за хакерите, той не е знаел категорично до какви файлове е бил осъществен достъп.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР