Чай, тук-туки и настаняване в къщи: как тази 300-километрова пешеходна пътека дава възможност на жените в Шри Ланка

...
Пешеходец гледа над моста с деветте арки, Шри Ланка. - Авторско
Коментари Харесай

Пешеходец гледа към Моста с деветте арки, Шри Ланка. Пешеходец гледа над моста с деветте арки, Шри Ланка. - Авторско право Jessica Agullo от Публикувано на 08/08/2023 - 07:00

Първият от 22-те сегмента на Pekoe Trail беше открит през 2021 г., хвърляйки светлина върху живота в чаените имоти в Шри Ланка.

Повечето държави имат своя собствена емблематична национална пешеходна пътека. Но дълго време, въпреки зашеметяващата си природа и изобилието от туристически предложения, Шри Ланка не го правеше.

РЕКЛАМА

Авантюристът и специалист по пътуванията Мигел Кунат реши да промени това, като създаде пътеката Pekoe .

Маршрутът отвежда пешеходци през чаените плантации и хълмистите общности в страната. Въпреки че самите пътеки са били използвани от години от местните жители, създаването на пътеката сега ги картографира, обозначава и поддържа.

Пътеката Pekoe е невероятно ново туристическо предложение, но също така помага за промяна на живота на местните жители.

Какво представлява пътеката Pekoe?

Пътеката Pekoe е на 350 км през остров Шри Ланка.

Тя е разделена на 22 участъци, средно около 12 км всеки, така че независимо дали търсите еднодневна разходка или , има нещо, което да задоволи всеки.

„Красотата е, че в рамките на една и съща пътека всичко се променя толкова много защото минавате през чаени плантации, борови гори и евкалиптови гори“, казва пред Euronews Travel Тушни де Силва, мениджър опит в Experience Travel Group.

„Минаваме през основните атракции като Ела Рок или Деветте арки Мост и пресичате оризища, които всъщност не очаквате, когато сте в страната на чая.

„Случват ви се толкова много неща, които не очаквате, когато изследвате тези области.“

Пътеката започва в известния град Канди и се насочва на юг към Hatton и Horton Plains. След това тръгва на изток през Хапутале и Ела, преди да направи кръгова обиколка и да завърши в красивия град Нувара Елия.

Този екохотел в Шри Ланка помага за опазването на застрашената дива природа в страната Живописни пътеки и евтино пътуване: Този източноевропейски планински град е бюджетен рай за туристи

За кого е подходяща пътеката Pekoe?

Има участъци от пътеката Pekoe, които са подходящи за всички възрасти и способности.

„Някои хора смятат, че Наистина съм във форма, защото го правя, но всъщност го правя“, смее се Тушни.

РЕКЛАМА

„Преди три години наистина бях прикован на легло, не можех да ходя и сега съм тук правя тези пътеки и съм изминал повечето от тях. Въпросът е само да знаете кои подхождат най-добре на кой човек.“

Някои пътеки следват пътя на стара кола или покрай железопътна линия, което означава, че обикновено са лесен, равен терен. което може да е стръмно изкачване нагоре, винаги може да се превърне в ходене надолу, ако не сте уверени във фитнеса си.

Но не става дума само за фитнес. Когато , може също така да се наложи да помислите колко удобно ви е да вървите до стръмни склонове.

Има една пътека, която изниква в съзнанието на Тушни. Популярен сред , този маршрут е наистина лесен път, който минава по железопътна линия и през тунел, преди да се изкачи нагоре по хълм, за да върви успоредно на линията.

„Това е един от най-лесните, но не можем продайте го на всички, защото когато се изкачвате успоредно нагоре, вие сте на ръба му и след това се спуска до железопътната линия, право надолу. Това е тясна пътека, която минава точно по ръба“, обяснява тя.

РЕКЛАМА Изследвайте „най-зрелищния пейзаж на континента“: отговорът на Румъния за El Camino de Santiago

Кой е най-добрият начин да разгледате пътеката Pekoe?

Накратко, с водач. Въпреки че маршрутът е сравнително нов и спокойната му атмосфера е истинска точка за продажба, това означава, че понякога можете да преминете с часове, без да видите друг човек.

„Не дай Боже, ако някой падне и си изкълчи глезена, а вие Вие сте сами, някой трябва да се върне назад и имате нужда от много местни познания“, обяснява Тушни.

„Може да е наистина сух ден на тази дата. Но ако вали една седмица преди това, някои от тези пътеки няма да са достъпни и имате нужда от някой, който знае.“

Не само ще се предпазите, но и като се разхождате с местен водач, също помагаме за .

Thushni казва, че създаването на пътеката Pekoe е позволило на местните хора да създадат бизнес там, където преди не е имало такъв - екскурзии, магазини, квартири и шофьори на тук-тук.

РЕКЛАМА

„Никой не си е правил труда да минава по този път преди, така че нямаше нужда от магазин. Но сега има хора“, добавя тя.

Пътеката Пекое подобрява живота на жените

По-специално, пристигането на повече туристи по пътеката Пекое трансформира Шри Ланка .

Голяма част от маршрута минава през чаени имоти, където животът на берача на чай е „много предизвикателна, неблагодарна работа“, според Тушни.

Като прави живота на берачите на чай са по-видими в международен план, това оказва натиск върху собствениците на имоти да подобрят условията за жените, които работят там.

Едно такова имение, водещо промяната, е Amba - там фокусът е върху качеството, а не върху количеството на чая и работниците са част от схема за дял от печалбата.

През последните десет години те са увеличили заплатите на работниците си десетократно. Amba също създаде кооперация за лютеница, която предоставя оборудване на персонала, който иска да произвежда лютеница и кисели краставички, които да продава на туристите.

В миналото единственият начин за берачите на чай да подобрят живота си беше да се преместят другаде и работят като домашни прислужници. Сега те могат да останат в домовете си със семействата си и да си изкарват прехраната. Нещо, което всички ние приемаме за даденост.

Устойчивото пътуване не е достатъчно: Ето защо е време да се върнем на местата, които посещаваме „Жените не вършат тази работа“: Запознайте се с жената, която пренаписва историята на жените изследователи< h2>Къде трябва да отседна, докато вървя по пътеката Pekoe?

Чудесен начин да продължите да подкрепяте местната икономика, както и да се насладите на гостоприемно и автентично изживяване, е да .

Започнала за първи път в село Киталела и вдъхновена от австралийка на име Карън, организацията Ella Good Neighbour Organisation помогна на много жени в общности да реновират домовете си и да станат домакини.

„Те наистина могат с гордост да посрещнат гости в своите къща и им покажете техния вкус на гостоприемство, което е чудесен начин да ги укрепите както финансово, така и морално“, казва Тушни.

Това не само е помогнало на жените да станат по-финансово независими, но е и вдъхновяващо следващото поколение жени, които да мечтаят по-големи за бъдещето си.

Тушни разказва и историята на жена, която става шофьор на тук-тук, нещо, което е в .

„Тя реши „Трябва да се грижа за децата си, трябва да ги водя на училище, ще се науча да карам моето тук-тук.“ И тогава съпругът й я научи как и след това тя е тази, която ги води до училище и обратно.“

С новооткритите си умения, тази жена също е била наета от Amba Estate да транспортира техните гости и е в състояние да спечели допълнителен доход за себе си.

„Когато става въпрос за малка вила индустрии, има тенденция хората да мислят, че бизнесът е мъжка работа, но има млади жени, които идват със своите занаятчийски чайове и създават бизнеси и развиват свои собствени малки империи около тези области, което е наистина вдъхновяващо да се види,” Тушни обяснява.

„Това наистина променя историята на хълмовете, това, което се случва в тези райони, е много обнадеждаващо. И колкото повече се случва, това е като ефект на вълни, защото вдъхновявате все повече и повече хора. Така че това е наистина важното.“

12-нощна обиколка по пътеката Pekoe с Experience Travel Group започва от €3100 без полети.

Видео редактор • Хана Браун

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР