Беларус се опитва да провокира съседите, казва опозиционният лидер в изгнание

...
Беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Цихановская - Авторско право Gregorio Borgia/Авторско
Коментари Харесай

Беларуски опозиционен лидер в изгнание, Светлана Цихановская Беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Цихановская - Авторско право Gregorio Borgia/Авторско право 2023 г. The AP. Всички права запазени. От Euronews  с EBU Публикувано на 08.07.2023 г. - 10:46

Варшава засили мерките за сигурност по границата между Полша и Беларус, след като съобщи за беларуски бойни хеликоптерни части и наемници на Вагнер, които се приближават към полска територия.

Лидерът на опозицията в Беларус в изгнание Светлана Цихановская обвини президента Александър Лукашенко, че се опитва да провокира съседите на страната на фона на ескалиращото напрежение по източните й граници.

„За съжаление, последните три години ни научиха винаги да се подготвяме за най-лошото. Свикнали сме с факта, че най-силното желание не е достатъчно, за да променим една гнила система“, каза Цихановская, обръщайки се към опозиционни фигури в изгнание на конференцията „Нова Беларус 2023“ във Варшава.

„Ние сме свикнали на факта, че поради политиката на режима, нашата мирна Беларус днес се нарича страна-агресор – и се поставя на същото ниво като Русия.“

Варшава засили сигурността по границата между Полша и Беларус, след като той съобщи беларуските бойни хеликоптерни единици са били предислоцирани по-близо до полска територия.

Полша също така твърди, че руските наемници на Вагнер в Беларус са били разположени по-близо до границата, подклаждайки страхове от възможни провокации и инфилтрации.

Полша издига стена по границата с Беларус, за да спре неконтролираната миграцияБеларус обвинява Полша, че атакува границата с прашка и „метални топки“Полша предупреждава за заплаха от руски наемници, базирани в Беларус

„Нова Беларус 2023“ беше организирана от Беларуския съюз Преходен кабинет, офис Циханоуская и Координационният съвет на Беларус.

Събитието имаше за цел да разработи действия и да определи визията за бъдещето на Беларус.

„Ние ще обсъдим по време на тази конференция каква трябва да бъде новата Беларус и как да го направим, какви реформи трябва да се направят и как да се отговаря за тези, които са виновни за престъпления“, Святлана Цихановская каза в събота.

„Ще говорим за това какви трябва да бъдат отношенията със съседите и как да възстановим Беларус на картата на Европа“, добави тя.

Святлана Цихановская , бивш учител по английски, беше основният съперник на президентските избори през август 2020 г., които удължиха управлението на президента Александър Лукашенко и беше отхвърлен от беларуската опозиция и Запада като измама.

През май беларуски съд осъди тя на 15 години затвор, обвинена в 12 престъпления, включително "заговор за противоконституционно вземане на власт."

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР