Името й е Роксана. В поп-фолк средите тя е особено

...
Името й е Роксана. В поп-фолк средите тя е особено
Коментари Харесай

Всяко ромско дете може - примерът, който иска да даде Роксана

Името й е Роксана. В поп-фолк средите тя е изключително известна изпълнителка. Скоро обаче може да пробие и отвън България. Причината - песента на Бионсе, която зазвуча на цигански. Успехът е неоспорим - от Sony Music персонално дават правата на парчето на “кралицата на попа” на Роксана и екипа й.

Ето какво описа пред Фрог изпълнителката:

Роксана, ти идваш от маргинализирана общественост, към която има доста отрицателно отношение от огромна част от обществото. Успехът обаче е извънредно огромен. Какво значи това за едно малко момиче от дребна ромска махала в дребен недодялан град?

Това не е обръщение единствено към ромските деца, а към целия народ и всеки, който мечтае за нещо. Това значи, че няма невъзможни неща, че всеки би трябвало да излезе от клишето “не трябва”, “не може”, “не бива”, “Всяка жаба да си знае гьола”. Всички би трябвало да мечтаят огромно. Искайте от живота, с цел да ви се даде.

Искам да накарам ромското дете да живее обикновено - да желае да учи, да се развива. Да си каже: Щом Роксана може, значи и аз мога. Дай Боже целият свят да чуе за нас, за дребната България. Всички можем, всеки може.

Обръщам се към всички мои колежки, които си мислят, че да завъртят 2-3 кючека в дискотеката, да изпият пет шота и да седнат на някой в краката е доста повече, в сравнение с да изпеят нещо огромно. Напротив. Това е нещото, което би трябвало да ги накарат да се замислят - не устните, силикона, късата пола и пошлата ария ще те изхвърли напред.

Много хора упрекват поп-фолк културата за чалгаризацията на нацията. Ако образецът е друг, нещата може би ще се трансформират?

Точно това е. Ние сме много добър образец за всички подрастващи момиченца и момченца. Децата в днешно време висят във всички обществени платформи и виждат всичко, което вършим по клубове, нощни заведения, концерти. Те си споделят: Щом тя може да се съблече и да седне на еди си кого в скута, и аз мога. Това е неприятният образец. Дискотеките ни са цялостни с 18-годишни девойки, които занапред ги сграбчва живота. Това желая да кажа на колежките си - не всичко е непременно, не всичко ни прави известни, не ни прави горди и №1. Въпросът е да дадем колкото се може по-добър образец. Не да сме пошли и евтини.

Колко значими са родителите в този развой? Проблем в ромската общественост е и това, че доста огромна част от родителите действително стопират децата, които желаят да излязат от общността и да просперират.

Така е. Но това е нещо, от което мъчно се излиза. Предполагам, че съм един от многото хора, които се борят с това. Силно се надявам това да се промени. Не може да се женим на 13 години. Обричаш детето си на това да е стопанка и прислужница от 15-годишна. Убиваш всичките му фантазии, съсипваш учебното заведение му, кариерата му. Ще се боря до дъно с това. Ако трансформира 1%, добре.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР