Името на Йозеф Менгеле - зловещия “ангел на смъртта” от

...
Името на Йозеф Менгеле - зловещия “ангел на смъртта” от
Коментари Харесай

Най-зловещите опити с хора в историята

Името на Йозеф Менгеле - злокобния “ангел на смъртта” от нацистките концлагери по време на Втората международна война - ще остане вечно в черните страници на историята със садистичните опити, които докторът прави с живи хора, в това число деца.

Той пробва да трансформира цвета на роговицата, оперира без анестезия, съумява да сътвори сиамски близнаци, аутопсира живи новородени, учи въздействието на кислородния апетит, на токовите удари и екстремално високите и ниските температури. И всичко това върху десетки хиляди живи хора...

Военнопрестъпникът не получава наказване - след края на войната той съумява да избяга в Аржентина, след това в Уругвай и Бразилия. Доживява чак до 1979 година, когато получава инфаркт, плувайки в морето, и се удавя. Погребан е под подправено име, само че през 1985 година гробът му е отворен и той е разпознат. Което надали е разтуха за роднините на жертвите...

“Отряд 731”



Д-р Менгеле не е единственият, който прави опити с хора по време на Втората международна война. Печално прочут е по този начин нареченият “Отряд 731”, управляван от доктора по микробиология Сиро Исии. Това е специфичен отряд на Императорската войска на Япония, който прави чудовищни злодеяния в името на науката, употребявайки военнопленници и отвлечени хора като “опитни мишки”.

Целта на опитите е да се сътвори биологично оръжие и още по-странното е, че тя се поддържа от японските университети и медицински учебни заведения. Те спомагат, като дават на лекарите и изследователския личен състав всичко належащо за реализирането на опитите.

В по-голямата си част опитите се състоят от заразяване на жертвите с холера, чума, антракс (синя пъпка) и други патогенни микроорганизми. Членовете на “Отряд 731” вършат вивисекции, вадене на органи, кастрации и аборти без упойка.

Те откриват какъв брой може да издържи човек жив под въздействие на разнообразни фактори - измръзване, отнемане от храна и вода, рентгеново облъчване, в камера с високо налягане. За опитите се употребяват и деца, родени от попаднали в плен дами. Изучава се да вземем за пример по какъв начин се предава сифилисът от майка на дете.

Нито една от жертвите не оцелява след разформироването на отряда през 1945 година, а някои от участниците вместо отмъщение получават безвреден път към Америка против шерване на резултатите от опитите.

Сифилисът в Тъскиджи

Това малко градче в щата Алабама е печално известно с проучване стадиите на сифилиса, което се прави върху хора от небогати чернокожи фамилии. От 1932-ра до 1972 година в плана вземат участие 600 души - 399 с инертен сифилис и 201 здрави, в качеството им на контролна група.

Под наблюдението на лекари от Службата за публично опазване на здравето на Съединени американски щати на всички тях е давано единствено плацебо като аспирин и витамини, вместо да бъдат лекувани с пеницилин, каквато е била лечението на сифилис по това време. Целта е да се разбере въздействието на заболяването при разпространяването є в човешкия организъм.

Заради неетичните дейности на учените 28 от участниците умират от сифилис, 100 - от свързани със болестта затруднения, а над 40 мъже заразяват дамите си, които на собствен ред предават сифилиса на децата си при раждането.

Двуглавото куче на Владимир Демихов



Съветският биолог Владимир Демихов, който се счита за един от пионерите на трансплантологията, още през 40-те години на предишния век опитва с присаждане на жизненоважни органи на животни. Той стартира от сърце и бял дроб (1946 г.) и продължава с черен дроб (1948 г.), стигайки до най-трудното - цяла глава.

През 1954 година ученият сполучливо трансплантира глава, плещи и предни лапи на кученце върху шията на стара овчарка. След интервенцията и двете глави са дейни, ядат и пият, само че след няколко дни двуглавото куче умира. Демихов повтаря този опит 20 пъти, само че най-голямото му достижение е животното да живее един месец.

Цялата научна активност на биолога е подготовка за присаждането на човешки органи. Всъщност той е почитан академик, получил самопризнание първо в чужбина, а след това в родината си. Кристиан Барнард, направил първата трансплантация на сърце от човек на човек през 1967 година, два пъти посещава лабораторията на Демихов в Москва - през 1960-а и 1963 година Той цялостен живот счита руснака за собствен преподавател.

Кървавата графиня



Една от най-злите и жестоки дами в историята - Ержебет Батори (1560-1614), наречена “кървавата графиня-вампир”, съгласно слуховете се е къпала в кръв от млади девойки, с цел да запази своята младост и хубост. Смята се, че тя е умъртвила в замъка си Чахтице над 600 млади девойки. От модерна позиция това е клиничен случай на садист.

Братът на Елизабет, Стефан, принц на Трансилвания, също бил прочут с жестокостта си, изключително към дами и деца. Затова се допуска, че умствените разстройства при него и сестра му са генетично унаследени.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли, учещи процесите на стареенето, не стигат толкоз надалеч и употребяват мишки като подмладяващи донори. Когато включват кръвообращението на остаряла мишка към това на млад образец, у “старицата” настъпват позитивни промени в мускулите и мозъка. А какво се случва, в случай че вместо миша, се вземе човешка кръв за подмладяване? И подобен опит е юридически от компанията Alkahest.

Два пъти седмично на остарели мишки е инжектирана кръвна плазма от 18-годишни хора. След процедурите, траяли три седмици, у животните се усъвършенства паметта, те стават по-активни физически и по-любопитни в съпоставяне със събратята им от контролната група, които не са получавали инжекции. Въпреки че не е етично да стартираме да просим кръв за подмладяване от децата си, учените имат намерение да стартират клинични тествания единствено с хора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР