Името на Силвио Берлускони завинаги ще бъде асоциирано с Милан

...
Името на Силвио Берлускони завинаги ще бъде асоциирано с Милан
Коментари Харесай

Берлускони и Милан – страст, политика и трофеи

Името на Силвио Берлускони вечно ще бъде асоциирано с Милан – футболният клуб от Италия, който той пое през 80-те години на предишния век, и с несметното си благосъстояние трансформира от безреден и задлъжнял в европейски гранд. Берлускони, който през днешния ден умря на 86-годишна възраст, бе отпред на „ росонерите “ от 1986 до 2017 година – в този интервал клубът взе 29 огромни трофея, в това число пет пъти Шампионската лига и осем пъти Серия А. „ Благодарим ви, Г-н Президент. Винаги с нас “, написаха от Милан в свое изказване, добавяйки, че „ скърбят за кончината на незабравимия Силвио Берлускони “.


Милан бе една от огромните пристрастености на Берлускони, само че триумфите му като притежател и модерният имидж, който даде на клуба, бяха употребявани като ефикасен информационен инструмент за услугите на бизнесите му и неговата политическа кариера. Някои от неговите тимове влязоха в историята – воденият от Ариго Саки отбор през 80-те, който революционизира играта, както и наследникът му Фабио Капело, чийто състав разруши „ Дрийм отбора “ на Барселона във финала на ШЛ през 1994 година – това бе и третият трофей от конкуренцията в ерата на Берлускони.

По време на този интервал някои от най-великите футболисти на всички времена носеха „ червено-черната “ фланелка на Милан – от „ Летящия холандец “ Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Райкард, до локалните любимци Франко Барези и Паоло Малдини. Едно от най-известните попълнения в интервала му на ръководство бе Джанлуиджи Лентини – крило, което през 1992 година бе купено за рекордна сума от Торино. Лентини не съумя да блесне с изявите си на „ Сан Сиро “ и в лятото след слабото показване във финала на Шампионска лига с Марсилия, изгубен с 0:1, огромна автомобилна злополука алармира за началото на края.

Милан победи два пъти в най-престижния европейски клубен шампионат през този век, побеждавайки Ювентус и Ливърпул надлежно през 2003 и 2007, само че през 2005 изгубиха от мърсисайдци в героичен спор за трофея в Истанбул, откакто водеха с 3:0 на почивката, само че в последна сметка отстъпиха след осъществяване на дузпи. Титлата на Серия А през 2011 бе последният огромен трофей в ерата Берлускони. Шест години по-късно той продаде мажоритарния си дял на китайския предприемач Юнхун Ли за над 700 млн. евро.

През 2018 година Берлускони закупи третодивизионния тогава отбор на Монца. Той даде обещание да изкачи тима в Серия А и благодарение на дългогодишната си дясна ръка Адриано Галиани, основаният покрай Милано клуб стигна до висшия футболен ешелон на страната за първи път в историята си през предишния сезон. Монца си подсигурява най-малко още една акция при най-хубавите, откакто финишира неотдавна приключилия сезон на 11-та позиция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР