Името на палестинската групировка Хамас означава ислямско съпротивително движение. То

...
Името на палестинската групировка Хамас означава ислямско съпротивително движение. То
Коментари Харесай

Кои са Хамас и Хизбулла?

Името на палестинската формация " Хамас " значи " ислямско съпротивително придвижване ". То е учредено през 1987 година по време на първата палестинска интифада. Негов създател е шейх Ахмед Ясин, премахнат от Израел през 2004-та. Целта му е унищожаването на Израел и основаването на Палестинска страна.



Още първоначално " Хамас " е съпротива на Организацията за избавление на Палестина на Ясер Арафат.



За разлика от ООП, " Хамас " отхвърля правото на Израел да съществува. Освен това не приема мирните договорености сред Израел и ООП от Осло през 1993-та. Впоследствие “Хамас ” провежда дружно с още по-радикалната група “Ислямски джихад ” най-тежките терористични удари против Израел.

“Хамас ” ръководи линията Газа от 2007 година след къса революция със сили, лоялни на придвижването “Фатах ”, водено от президента Махмуд Абас, правоприемник на Ясер Арафат, който е основан на Западния бряг.



Преди това " Хамас " печели изборите в Газа през 2006-та. Организацията има въоръжено крило, което изпраща атентатори в Израел. Смята дейностите си за опозиция против израелската окупация. На три пъти дотук тези офанзиви прерастват в открит боен спор с израелската войска: през 2008/2009, през 2012 и през 2014 година.

Ракетите постоянно се изстрелват от гъсто обитаеми квартали в Газа, а командните щабове се обитават в жилищни здания. Според специалисти за Близкия изток, ракети от Иран дълго време са стигали до линията Газа контрабандно през Судан и Египет.

Израел също неведнъж е атакувал „ Хамас “ с въздушни удари и дружно с Египет блокира линията Газа през 2007-ма.

В хода на последната ескалация на напрежението в региона за " Хамас " все по-често се приказва като за ислямистка терористична организация. " Хамас “ е определяна като терористична група освен от Израел, само че и от Съединените щати, Европейския съюз, Обединеното кралство и десетки други страни. Групировката обаче се поддържа от Иран. Катар е един от най-важните спонсори и съдружници на палестинското придвижване.

" Хизбулла " в превод значи Партия на Бога. Това е шиитска военизирана ислямска организация и партия, основана в Ливан. Подкрепяна е от Иран. Целта й при основаването е да се бори с израелската окупация в Южен Ливан.

Военното крило на " Хизбулла " се счита за терористична оргжанизация от Европейския съюз.Това значи, че се замразяват активи на групировката в Европа и нейни членове получават възбрана за влизане в страните от Европейския съюз. Хизбулла е приета за терористична от Съединени американски щати, Англия, Австралия, Канада и Израел.

Лидер на ислямистката организация е шейх Хасан Насрала. Цивилното крило на " Хизбулла " поддържа обществени организации, лечебни заведения, учебни заведения, сиропиталища, новинарски организации, телевизионни канали и взема присъединяване в ливанския парламент. Според самата организация, тя се финансира от дарения от частни лица, а съгласно нейни критици – от държавното управление на Иран.



" Хизбулла " е приета за законно придвижване за опозиция най-вече в арабския и ислямския свят и е приета политическа партия в Ливан.

Особено мощна е в южната част на страната, където след отдръпване на израелската войска построява свои бази, които постоянно употребява за набези върху северната част на Израел.

От 2011 година " Хизбулла " взе участие интензивно с бойни дейности в гражданската война в Сирия на страната на държавното управление на Башар Асад.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР