Името на нидерландския премиер Марк Рюте е поредното, което влезе

...
Името на нидерландския премиер Марк Рюте е поредното, което влезе
Коментари Харесай

Марк Рюте ли ще е следващият, който ще оглави НАТО?

Името на нидерландския министър председател Марк Рюте е следващото, което влезе в листата с любимци за поста на идващ началник на НАТО. Това стана, откакто преди дни той не изключи опцията да е кандидат за позицията в отбранителния съюз. За да получи работата обаче Рюте ще би трябвало да оправдае непоследователните дребни разноски, които страната му отделя за защита, а може би ще би трябвало да преодолее и личния си пол.

В края на предходната седмица нидерландският министър председател призна в изявление, че постът на общоприет секретар на НАТО му се коства " доста забавен ". Самият той обаче до момента планираше да напусне политиката напълно. Правителството, което той оглавяваше в Нидерландия, се разпадна през юли, а на страната ѝ предстоят избори през ноември. След тях, а преди е казвал, че не се интересува от поемането на огромна интернационална роля каквато е тази на началник на Алианса.

Мнението му обаче наподобява се е трансформирало до известна степен, защото в този момент министър-председателят позволява, че " към момента би могъл да даде своя принос ", в случай че оглави НАТО.

Досега държавните управления публично не са коментирали кандидатурата му, написа европейското издание " Politico ". Трима високопоставени европейски чиновници, говорили пред медията под изискване за анонимност, настояват, че Рюте се чака да получи необятна поддръжка. Един от тях даже предвижда, че той ще бъде подсилен от страните от източния фланг, за които най-важният въпрос е позицията на основния секретар във връзка с съветската война в Украйна.

" Рюте има преимуществото, че е доста умел политик от страна, която обичайно е била трансмисионен пояс сред англосаксонските и континенталните европейски възгледи. Той би могъл да бъде общопризнат от по-големите държави-членки на НАТО като положително компромисно решение ", показва Бен Шрер, изпълнителен шеф на берлинския офис на Международния институт за стратегически проучвания.

Получаването на висшия пост в алианса обаче е изключително огромен въпрос, който ще бъде решен след голям брой диалози, диспути и евентуално взаимни отстъпки. Крайното решение за назначение би трябвало да бъде взето с цялостно единогласие от всички 31 членове на Алианса, измежду които е и България.

Отделно, държавното управление на Съединени американски щати по принцип ревизира претендентите, преди да бъде изработен окончателният избор. " Politico " обаче написа, че Рюте не се радва на изключително огромна известност във Вашингтон.

" Не го познавам. Не ми приказва нищо ", декларира републиканският сенатор Линдзи Греъм.

Представителите на Демократическата партия в Съединени американски щати не са доста по-добре осведомени.

" Не го познавам. Чувала съм името му да се загатва, само че също така не съм чувала нищо друго. Интересува ме целият набор от хора, които биха могли да бъдат взети поради ", споделя сенатор Джийн Шахин.

Позиция за войната

56-годишният министър-председател ръководи петата по величина стопанска система в Европейски Съюз от 13 години. Името му стартира да се спряга за управителния пост в НАТО, откакто кариерата му в националната политика е към своя край. Нидерландия ще организира парламентарни избори на 22 ноември, след които ще бъде определено нов парламент, което да сформира държавно управление с нов министър-председател.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР