Името на Моцарт се е превърнало в синоним на музика.

...
Името на Моцарт се е превърнало в синоним на музика.
Коментари Харесай

Волфганг Амадеус Моцарт - животът на един гений

Името на Моцарт се е трансформирало в синоним на музика. Дарбата му да съчинява и извършва музикални произведения е неповторима. За късия си, едвам 35-годишен живот, той основава над 600 творби във всевъзможни музикални форми и всички са гениални.

Сам свири на няколко музикални инструмента виртуозно. Остава в историята като музикален талант, представител на края на класическия интервал и началото на романтизма.

Животът му следва контрасти - в детството си е към този момент звезда, а умира в бедност, постоянно срещана орис за гениите. Интересната житейска и креативна орис на Моцарт е добре позната на феновете на това изкуство, само че въпреки всичко си коства да се напомни.

Житейската орис на Моцарт

В фамилията на гениалния композитор всички са музиканти. Баща му Леополд Моцарт свири на цигулка и орган, дирижира църковният хор и е велможа композитор на архиепископа на Залцбург. Без подозрение Леополд предава любовта към музиката на децата си. Сестрата на Моцарт Анна Мария Валбурге Игнатия свири на клавесин и пиано, дребният Моцарт също стартира с клавесин, а след това свири на цигулка и орган.

В фамилията на Леополд Моцарт се раждат 7 деца, само че единствено две оцеляват - Волфганг Амадеус и по-голямата му сестра Анна Мария. Бъдещият талант се появява на бял свят на 27 януари 1756 година в Залцбург.

Възможностите на дребното момче се демонстрират в напълно невръстна възраст. Само на 3 години той стартира да се учи да свири на клавесина. А първия си концерт за клавесин написа едвам на 4 години. Две години по-късно към този момент гастролира и се показва с триумф в Бавария. През същата година изнася концерти във Виена с голям триумф.

Бащата на Моцарт желал децата му да бъдат известни, по тази причина още в невръстната им възраст потегля на гастроли с тях. Мюнхен, Виена, Холандия, Швейцария, Франция, Англия са спирки от техните турнета. Навсякъде триумфът е голям, а ползата към детето-чудо Волфганг Амадеус не стихва.

По време на тези пътувания дребният Моцарт се среща с крале и музиканти, като най-голямо въздействие върху него оказва различен извънреден музикант - Йохан Себастиан Бах, с който Моцарт се среща през 1764 и 1765 година.

Пътуванията са изтощаващи за толкоз малко дете, а и изискванията за живот на път не са изключително положителни и това подкопава здравето на дребния талант.

Фортуна постоянно е изменчива и на 10 години славата на Моцарт стартира за залязва. Все отново той продължава да пътува непрестанно, среща популярни за времето си композитори и се учи от тях.

През 1771 година Моцарт получава първата си същинска непрекъсната работа като концертмайстор на придворната шапка в Залцбург. Тази работа не го удовлетворява, тъй като на музиката не се дава огромен късмет и с правила се отделя напълно малко време за музикално озвучаване, само че това е въпреки всичко късмет за младия композитор, тъй като по това време хората на музиката не се употребяват с внимание.

Тъй като не е благополучен в родния си град, Моцарт се мести във Виена, където му потръгва, става и велможа композитор, постоянно пътува и изнася концерти в други страни. До края на живота му Виена остава негов дом.

На 26-годишна възраст Моцарт се дами за 19-годишната Констанца Вебер. През 9-годишния им брак Констанца ражда 9 деца, само че единствено две остават живи.

На 5 декември 1791 година ненавършил още 36 години, Моцарт умира след малко боледуване. Обстоятелствата към гибелта му остават неизяснени до дъно и това е причина за появяването на всевъзможни догадки и митове.

Самият Моцарт е уверен, че тежкото положение, в което изпада в последните си дни, се дължи на отравяне. Разпространяват се клюки, че е токсичен от Антонио Салиери, който завиждал на гениалността му. Смята се публично, че причина за гибелта му е мощното безсилие, съчетано с бъбречно заболяване.

Никой не знае къде тъкмо е заровен Моцарт. Съпругата му остава сама и болна да се грижи за двете им дребни деца и не съумява да се погрижи за гроба му, който се изгубва.

Музикална активност на Моцарт

 Волфганг Амадеус Моцарт

Музиката на Моцарт е характерен образец за класическият жанр в това изкуство. Композиторът връща сложността на музикалната фраза от барока, само че я обогатява с нови музикални форми и приспособява творбите си с новата обществена среда.

Моцарт е многостранен гений, който твори във всички жанрове, написа даже религиозна музика. През целия си живот композиторът резервира дарбата си да запомня и приспособява елементи от творбите на други композитори, за което благоприятстват пътуванията му и срещите с класическата музика. Най-ценни са неговите произведения, които са върхови достижения в жанра, в който са основани.

Опери на Моцарт

Моцарт основава оперни произведения във всички жанрове на този раздел - опера буфа като Сватбата на Фигаро, Дон Жуан и Така вършат всички. Опера серия като Идоменей и Вълшебната флейта.

Симфонии на Моцарт

Общо 41 симфонии са записани на името на Моцарт. Някои от тях са писани в детските му години.

Инструментални концерти на Моцарт

Моцарт е композирал концерти за доста принадлежности - за пиано, цигулка, валдхорна, обой, флейта, кларинет, както и такива за няколко интрумента.

Знаменити негови произведения са концертите за Пиано и оркестър, за Цигулка и оркестър и доста други.

Значение на музиката на Моцарт

Геният на Моцарт блясва блестящо на музикалния небесклон, само че остава напълно за малко. Неговите 36 години обаче се оказват задоволителни, с цел да остане в съзнанието на поколенията като едно от едно от най-значителните имена в музиката. Композициите му са изпълнени с откровеност и дълбочина на възприятието. От тях струи светла наслада и оптимизъм, сърдечна добрина и нежна лирика. В продължение на два века слушателите изпитват естетическа приятност от съприкосновението с неговото изкуство.

Музиката на Моцарт е универсална, тя е както за изтънчения усет, по този начин и за всеобщия слушател. Тя е достъпва и разбираема за всеки, който обича музиката, показва най-хубавите и откровени усеща на всеки напредничав разум. Затова думите в никакъв случай не стигат с цел да се обхване всеобхватността на гения на Моцарт, макар хилядите книги и проучвания за него и творчеството му. Той остава неподвластен на времето, както е особено за всеки талант. И като всеки подобен той композира последно своя реквием, оставяйки ни без думи пред силата на духа, мисълта и гения на допрените от музиката безконечни нейни представители.

Повече от 260 години след гибелта му, Моцарт продължава да бъде икона за всеки същински обожател на хубостта в класическата музика, а това е задоволително доказателство за неговата непреходна популярност.

Няколко знакови обстоятелството от музикалната биография на Моцарт

На 6 години Моцарт написа четири сонати за цигулка и клавесин, а малко по-късно още шест сонати за цигулка и клавесин.

Отвличане от Сарая е първата опера, която Моцарт написа на немски език.

Дон Жуан е опера, която няма аналог в музиката и е едно от най-ярките доказателства за гения на Моцарт. Премиерата на операта в Прага е същински успех за композитора.

Музикалните претекстове от Сватбата на Фигаро се трансформират в национални шлагери.

Благодарение на напъните на брачната половинка му, след гибелта на Моцарт са издадени някои негови творби и по този начин са непокътнати за поколенията.

Лудвиг ван Бетовен - история и творчество и масони ли са Моцарт и Хайдн?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР