Името на Фабиньо така и не спря да се споменава

...
Името на Фабиньо така и не спря да се споменава
Коментари Харесай

Защо Фред е правилният избор за Юнайтед, а не Фабиньо

Името на Фабиньо по този начин и не спря да се загатва от всички към Манчестър Юнайтед – почитатели и ръководители, преди Ливърпул като че ли от нищото да го разгласи публично като свое ново попълнение предходната седмица. И все пак въпросителните към него по този начин и не си отидоха…

Трансферните коментатори и почитателите безспирно упорстваха „ алените дяволи” да купят бразилския полузащитник на Монако и все изваждаха аргументи за какво сходна интервенция би била рационален ход. Фактът си остава обаче, че клубът по този начин и не прояви същински сериозен интерес към футболиста, а за какво бе по този начин, най-малко частично бива обяснено от преследването на един съотечественик на Фабиньо.

Юнайтед и сътрудниците на халфа на Шахтьор (Донецк) Фред приключиха договорката по прекосяването му на „ Олд Трафърд” против трансферна сума от към 52,5 млн. паунда с възможните бонуси. Докато Фабиньо остана подценен от селекционера на националния тим на Бразилия Тите, Фред хвана окото и бе извикан в окончателния състав за международното състезание в Русия. И до момента в който европейски клубове издърпваха хора като Бернардо Силва, Тиемуе Бакайоко и Жофри Кондогбиа от Монако в предходните години, Фабиньо все оставаше отвън полезрението им и приличаше на грозното момиче в дискотеката, което все стои и гледа до дансинга, до момента в който красивите му приятелки танцуват бясно по покана на най-вървежните момчета.



Може би равнището Шампионска лига е най-хубавото и подобаващото да оценяваме двамата сънародници. Монако отпадна в последното издание на най-големия клубен шампионат още в груповата фаза безславно, откакто предходния сезон доближи с удивителен поход до полуфиналите, до момента в който Шахтьор стигна до осминафиналите, където бе отхвърлен нещастно от полуфиналиста Рома единствено поради по-малкото си вкарани голове на непознат терен.

А и цифрите – от анализите на Sqwawka – не лъжат. В последното издание на ШЛ защитните индикатори на Фред са по-впечатляващи от тези на неговия съотечественик. Той има повече шпагати и блокирани удари, като прави приблизително съвсем по един шпагат повече на мач и печели 7% повече от своите единоборства. Разбиваческите качества на Фред бяха от основополагащо значение за това украинският тим да излезе от доста сложна група, съдържаща противници като Манчестър Сити, Наполи и Фейенорд.



Фабиньо прави повече пресичания приблизително на мач, само че това наподобява да е плод на стила на пресиране, тъй като Фред избира да сложи началото на офанзива на своя отбор с шпагат, а не с секване на подаване. На Юнайтед ще му пристигна добре сходна експанзия.

Фред също по този начин печели и разногласието в частта с владението и отработването на топката. Той прави по пет паса приблизително на мач повече от Фабиньо и се включва напред повече от него, освен това доста по-точно. С 8% повече сполучливи пасове, Фред има вграден нрав да пази топката, а това в комбиниране с желанието му да подава напред в над 1/3 от случаите може да го трансформира в изчезналото звено сред полузащитата и нападението на „ алените дяволи”.



На Фабиньо също по този начин му липсват някои съставни елементи в последната третина на терена, където сънародникът му е надалеч по-успешен. Фред пробва повече удари и дрибли от някогашния халф на Монако и предлага по-голяма голова опасност от дълбочина. Той не се опасява да пробва шанса си с удари от далечно разстояние и уцелва целта в над половината от случаите. Способен е на превъзходни попадения от отвън наказателното поле, както сподели с фантастично осъществявания си директен свободен удар против Рома, оставил без отговор един от най-хубавите вратари в Европа предишния сезон – Алисон Бекер.



Да обобщим. Фабиньо сподели, че мозъкът му работи задоволително добре, че да се трансформира в архитекта на играта на Монако. Твърд във влизанията, с доста навременни шпагати, превъзходно разположение върху игрището, подценено умеене да подава и превъзходен удар отдалеко, той е несъмнено скъп състезател, само че и не тъкмо това, което бе нужно на Юнайтед при съществуването на Неманя Матич.

Фред от своя страна съчетава превъзходно умеене да подава и лекост във владението на  топката с отлична продуктивност в защитната фаза, което го трансформира в приключен полузащитник и евентуално най-точното попълнение за разбалансираната халфова линия на „ алените дяволи”. Може би пък просто и Ливърпул, и Юнайтед взеха най-адекватната за себе си добавка в този трансферен прозорец.
Джак Марш, „ Манчестър Ивнинг Нюз”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР