Името на Даниел Субашич е едно от най-често споменаваните от

...
Името на Даниел Субашич е едно от най-често споменаваните от
Коментари Харесай

Вратарят, който разпали нов конфликт в бивша Югославия

Името на Даниел Субашич е едно от най-често споменаваните от през вчерашния ден (1 юли). Причината е, че този 33-годишен пазач саморъчно (и с крака) класира Хърватия на четвъртфинал на международно състезание!

Рефлексите, съобразителността и нюхът му под рамката на вратата бяха отлични против Дания, макар пропуските на неговите съотборници. Никой не може да оспори това!
Хърватия е на четвъртфинал! Драма и героичен вратарски двубой край Волга "Ватрените " победиха Дания с 3:2 след дузпи
Даниел Субашич умерено може да се назова легенда поради представянето си. Само че към момента не е ясно нещо по-важно за рамките на някогашна Югославия - дали той е сърбин или хърватин?

Снимка: Reuters

Почти 30 години обратно във времето, Даниел щеше да бъде югославянин, след въоръжените спорове сред сърби и хървати от началото на 90-те нещата не са толкоз елементарни. Независимостта на адриатическата страна струваше живота на близо 20 000 души. Един против различен с оръжие в ръце заставаха някогашни другари, съседи и даже братя.

Днес мирът сред двете страни е нежен и към тях се стъпва на пръсти и се пипа единствено с кадифени ръкавици.

Във футбола обаче нещата не са толкоз деликатни, изключително след геройското показване на Субашич.

След класирането на четвъртфинал Хърватия предстоящо ликува. Изненадващо обаче и в Сърбия честваха! Причината може да бъде забелязана в новинарските заглавия в западната ни съседка. " Сърбин изпрати Хърватия на четвъртфинал ", хвалят се в " Курир ".

Снимка: Kurir.rs

Какъв в действителност е Субашич и за какво играе за " ватрените ", в случай че е сърбин?

Вратарят е роден преди 33 години в Задар . Тогава градът се намира в Югославия. Днес той се показва като един от най-старите хърватски градове , ситуиран някъде в средата на адриатическото крайбрежие на страната.

Даниел има единствено хърватско поданство . Баща му Йово и майка му са родени в Хърватия и имат такова съзнание. Само че татко му е... православен християнин , а не католик. Заради това в Сърбия го считат за " техен ". Името " Йово " също се счита за сръбско.

" Баща ми се споделя Йово, само че нямам нищо общ със Сърбия. Той се самоопределя за хърватин, макар че е православен. Майка ми пък е католичка. И аз съм подобен, омръзна ми да го изяснявам! Хърватия е моята татковина, родният ми град е Задар. Кръстен и учтив съм в католическата религия! ", разясняваше Субашич в свое изявление преди време.

Преди да се трансформира в воин за цяла Хърватия, Даниел среща проблеми със своя генезис и в родината си. Или по-скоро проблемите идват от фамилията на приятелката му Антония.

Снимка: Reuters

Двамата са дружно от 16 години, макар отношението на татко ѝ към своя шурей. Слуховете, доказани по-късно от вратаря, гласят, че бащата на хубавицата я е затворил у дома, заключил я е и я е пребил с думите: " Ти за сърбин няма да се ожениш! "

Влюбената госпожица обаче съумяла да избяга и оттогава живее дружно със Субашич - първо в Задар, а по-късно в Сплит и Монте Карло, където и до през днешния ден играе вратарят. В момента двамата се радват на времето, прекарано един с различен, а у дома ги чакат двете им котки. Антония не може да бъде забелязана постоянно по трибуните или да театралничи за фотоси в обществените мрежи. Тя обича своето успокоение и оня човек, който сплоти възхищението и на хървати, и на сърби!

stat
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР