Името на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева е едно от

...
Името на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева е едно от
Коментари Харесай

Скандалът около Камила Валиева продължава

Името на 15-годишната съветска фигуристка Камила Валиева е едно от най-често споменаваните на Зимните олимпийски игри в Пекин тази година. Една от аргументите е забележителното достижение на рускинята, която още при започване на Олимпиадата накара всички да приказват за нея.

Във волната стратегия на отборната конкуренция в Пекин 15-годишната състезателка скочи по безукорен начин четворен салхов и стана първата жена в историята, изпълнила четворен скок на Олимпийски игри. Дотук добре, само че Камила продължи да притегля вниманието и за жалост освен с осъществяването си върху леда.

На 11 февруари интернационалната организация за тестване (ИТА) публично заяви, че Валиева е дала позитивна допинг-проба за неразрешеното вещество триметазидин на 25 декември предходната година по време на националния шампионат на Русия.

На база на позитивния тест тийнейджърката беше отстранена краткотрайно от надпревари още на 8 февруари от съветската антидопингова организация (РУСАДА), само че тя незабавно подава тъжба, поради което още на идващия ден глобата е снета.

Малко по-късно излезе информация, че забраненото вещество триметазидин е попаднало в тялото на съветската фигуристка Камила Валиева с артикул, който дядо ѝ е взимал. Разкритието направи ръководителят на дисциплинарната комисия на Международния олимпийски комитет Денис Осуалд, пишат от CNN.

Рускинята въпреки всичко получи право да се състезава на Олимпиадата при продължаващо следствие против нея, като още веднъж се показа удивително на леда.

Скандалът с допинга към младата фигуристка стана причина доста известни персони да разясняват протичащото се. Един от тях се оказа Ранди Гарднър, който обаче не пожали рускинята.

Бившият международен първенец фигурист и зимен олимпиец Ранди Гарднър изрази мнението си в Twitter.

" Ако си задоволително възрастен, с цел да се състезаваш на Олимпийските игри, ти си задоволително възрастен, с цел да поемеш отговорността за допинг разпоредбите и да понесеш следствията като всеки състезател. Край на историята. И за какво, по дяволите, другите спортисти би трябвало да чакат медалите си, до момента в който един допинг спортист е разследван? Изкарайте я оттова, с цел да могат чистите спортисти да получат дължимото почитание и да бъдат възнаградени за упоритата си работа и изящния атлетизъм ", написа Гарднър.

Докато Гарднър и други приканиха Валиева да бъде изправена пред строги санкции за компрометирания си тест за опиати, има такива, които не са съгласни. Вместо това споделят, че тя е просто артикул на корумпирана система. Русия има дълга история на допинг закононарушения, датираща от руската ера.

През 2016 година самостоятелна комисия, ръководена от канадския професор по право и състезателен юрист Ричард Макларън, разкрива доказателства за необятно разпространен  " държавно спонсориран допинг " от съветски спортисти на Олимпиадата в Сочи през 2014 година, напомнят от Business Insider.

В резултат на това присъединяване на Русия е неразрешено на Зимнитете игри в Пьонгчанг през 2018 година, макар че съветските спортисти могат да се състезават като неутрални, стига да дават отговор на строги условия.

След това последва следствие на Световната антидопингова организация през 2019 година, което открива, че има " несъответствия " в историческите данни, предоставени от съветския антидопингов орган.

На Русия още веднъж ѝ е неразрешено да се състезава в най-хубавите международни спортни събития, този път за четири години, макар че това е понижено на две години от Спортният трибунал през декември 2020 година

Германската легенда на кънките на лед Катарина Вит също не пропусна да изрази мнението си към протичащото се с Камила Валиева. Според нея отговорните за позитивния тест за опиати на Валиева би трябвало да бъдат осъдени най-тежко.

" Като състезател следваш препоръките на околните си и в този случай постоянно на първо място на треньорския и медицинския екип. Ти просто вярваш, че те знаят кое е вярно и кое не. Тя не е отговорна. Ако не друго, то на виновните възрастни би трябвало да им бъде неразрешено да се занимават със спорт вечно ", написа във Facebook двукратната олимпийска шампионка Вит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР