Името Мартин има латински корени и произхожда от думата martius,

...
Името Мартин има латински корени и произхожда от думата martius,
Коментари Харесай

Християните почитат Св. Мартин

Името Мартин има латински корени и произлиза от думата " martius ", която значи " дете на Марс ". Марс бил римският господ на войната, само че и татко на Ромул и Рем, поради което всички техни потомци били наричани " деца на марс ".

Заедно със свети Максим Изповедник, римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал същинското църковно обучение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констант (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била наказана, а еретиците - предадени на анатема, напомня БГНЕС.

Като разбрал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно закононарушение, в изменничество. По заповед на Констанс двамата бранители на православното обучение, Максим Изповедник и папа Мартин, били принудително закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически нарушители (553 г.). Положени били доста старания да се съгласят с учението на еретиците. И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.

След като претърпял доста оскърбления и ограничения, папа Мартин бил изпратен на изгнание в Херсон Таврически (Крим), където след две години умрял, като до края на живота си останал хладнокръвен изповедник на православното обучение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР