Името Илинденска Македония не е удачно, защото не отразява историческата

...
Името Илинденска Македония не е удачно, защото не отразява историческата
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров предложи ново име за Македония

Името Илинденска Македония не е удачно, тъй като не отразява историческата същина на земите, които си търсят име, съобщи пред "Фокус " историкът проф. Божидар Димитров във връзка обсъжданото ново име на Македония.

Това е едно от имената, обсъждани сред македонския министър председател Зоран Заев и гръцкия му сътрудник Алексис Ципрас, които след срещата си в София оповестиха, че договарянията са постигнали прогрес, само че всеки от тях би трябвало да разиска резултата и в страната си.

„ Илинден е въстание, което е избухнало на 2 август, само че единствено в един от седемте революционни окръга. По принцип на 4 януари 1903 година е решено това въстание да избухва през две седмици във всеки един от седемте революционни окръга на Вътрешна македонска революционна организация. Въстанието в 7-и революционен окръг избухва на 19 август, както ви е известно, в Странджа и Горноджумайското избухва на 1 септември. Какво ще ги вършим тези окръзи? Ще ги отпишем от историята? “, разяснява историкът.

Проф. Димитров обърна внимание, че въстание е избухнало и в Скопско, само че там не е всеобщо, а с чети.

„ Така е решено заради големия брой мюсюлманско население, освен турско, само че и албанско “, добави той.

Според Димитров и гърците няма да се съгласят с името Илинденска Македония, тъй като една от най-активните елементи на въстанието са в регионите на Леринско и Костурско.

"Именно там популацията въстава най-масово, водят се най-тежки сражения и се дават най-тежки жертви. След това обезселването към България, Канада и Съединени американски щати е най-голямо. Затова не трябва да бъде Илинден. Гърците просто няма да се съгласят, сигурен съм в това. Леринско и Костурско в този момент са в Гърция. Пак криви индикации към избрани региони на Гърция ", акцентира Димитров.

Досега предлагах на смешка Македония да се споделя Югозападна България, само че в този момент съществено им предлагам името Илирия , акцентира Димитров. Той изясни, че Илирия в древността е била голяма територия, обхващаща задачите Западни Балкани, в това число Хърватска и Словения. „ В 16 век, когато тези нации стартират да се озъртат какво да вършат откакто се освободят от турско и австрийско господство, вземат решение, че са потомци на илирите, живеещи там и издигат по този начин наречената илирийска концепция. Това е обединяване на всички нации в една страна, наречена Илирия. За това работят както хървати като Рафаел Левакович, по този начин и българи като Петър Богдан и Петър Парчевич “, изясни историкът.

„ Когато Кипър получи самостоятелност, получи това си име, само че хората, живеещи там са гърци и се назовават такива. Следователно не е значимо името, а същността на популацията, което живее там. Същото е и с Австрия, тя се назовава Австрия, само че в нея живеят немци. Същото и с Молдова, където 4,5 млн. души са румънци. Следователно ние за това се съгласяваме с името Македония. Не е значимо по какъв начин ще се споделя страната, а каква ще бъде същността на популацията и неговата национална еднаквост. 10 % от македонците са към този момент българи, даже по паспорти. Това е хубаво, те ще стават от ден на ден и повече “, разяснява още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР