Именно възможностите за това са били обсъдени на среща с

...
Именно възможностите за това са били обсъдени на среща с
Коментари Харесай

Премиерът Денков в Давос: Целта е България да приеме еврото на 1 ...

Именно опциите за това са били разисквани на среща с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донаху, министър председателят акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Кирил Петков, предадоха от пресцентъра на министерския съвет. 

 

Министър-председателят уточни, че ръководителят на Еврогрупата е добре осведомен със обстановката в България и напредъка на страната ни по осъществяването на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни дава отговор на всички други условия. „ Заключението на ръководителя на Еврогрупата беше ясно - в случай че успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната “, съобщи акад.

Денков. Министър-председателят напомни, че огромна част от инфлацията е привнесена извън и контролът не е напълно във опциите на държавното управление.

 

„ Оценката е извънредно добра. Работим всички дружно за това 1 януари 2025 година България да стане публично член на еврозоната “, сподели след срещата министърът на финансите Асен Василев. Той означи, че страната ни е достигнала недостиг от 2,2% от Брутният вътрешен продукт и това се прави оценка извънредно високо.

 

Министър Василев добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските отчети за конвергенция за 2024 година При взимането на окончателното решение ще бъдат взети поради данните за инфлацията в страната ни и през май. „ Движението е доста положително. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, до момента в който в еврозоната инфлацията се увеличи леко. Ще гледаме идващите няколко месеца по какъв начин се развива това “, уточни министърът на финансите. Той добави още, че с цел да сме подготвени и законодателно за влизане в еврозоната, е значимо Народното събрание да одобри закона за Българската национална банка.

„ Българите не трябва да се опасяват от еврото, а би трябвало час по-скоро да го въведем, с цел да се радваме на още по-бърз стопански напредък “, разяснява съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Кирил Петков.

 

ФрогНюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР