Именно в името на това една цел е над всички

...
Именно в името на това една цел е над всички
Коментари Харесай

Страстите са около шефа на БНБ, но кучето е заровено в банковия надзор

Именно в името на това една цел е над всички останали - промяната на Радослав Миленков като началник на ръководство „ Банков надзор” и член на УС на Българска народна банка. Аргументът е един, само че тежи като котва на голям танкер: Миленков е човек на статуквото, непосредствен до кръгове, които трансфораха българия в най-бедната страна в Европейски Съюз.

След като ръководещата коалиция не съумя да излезе с обща кандидатура за шеф на Българска народна банка, пристигнаха и първите рецензии по адрес на двете номинации. Недоволството главно визира незадоволителните качества и опит на претендентите. Други забележки към двамата претенденти са и във връзка с неналичието на опит във водеща европейска банкова група на основни позиции, където би следвало да опознаят модерните бизнес практики в Европейски Съюз.

Опитът на претендентът на Има Такъв Народ в предаването на БТВ при Мария Цънцарова в неделя сутринта да разсее някои от тези притеснителни моменти може бе неоснователен. Той не сподели схващане за главната роля на Българска народна банка в процеса на гарантиране на ценовата непоклатимост (контрол върху инфлацията), която счита да ръководи посредством правене на разбори и прогнози. Отговорът му, че не се усеща виновен за проблемите при стрес тестванията през 2016 на банката, в която е бил изпълнителен шеф, тъй като е напуснал през 2015 година, е отговор, който може да заблуди водещата, само че не и експертите. Защото специалистите знаят, че тези проби са направени с резултати от края на 2015 година и че банките не се утежняват за месеци, а в по-дълъг интервал. И последно, професионалния опит, който господин Каримански е натрупал в картовия бизнес и има предпочитание да придвижи в управлявания регулатор, може да звучи добре за някои, само че експертите знаят, че картовия бизнес за банките дава едноцифрен % от техните доходи, като по този метод остава отворен въпросът за неналичието на опита и знание в останалата доста по-голяма част от банковата активност.

Будят безпокойствие изказванията на управителни политически фрагменти от партията, която го номинира, че няма нищо ужасно техният претендент да бъде определен с поддръжката на опозицията. В изискванията на исторически ниски лихвени проценти и лимитираните принадлежности на Централната банка в условия на валутен ръб гарантиране на ценовата непоклатимост, контролът върху инфлацията изисква оптималната съгласуваност сред държавното управление, което организира неизбежната антициклична фискална политика с ограниченията на Българска народна банка. Звучи политически симпатично, че Българска народна банка е самостоятелен орган, само че на процедура би било забавно да разберем по какъв метод претендентът за шеф на Българска народна банка, повдигнат от Има Такъв Народ ще въздейства на инфлацията, посредством своята парична политика, без поддръжката и в съгласие с държавното управление.

Ако позицията на Движение за права и свободи е ясна и те са подготвили етикета с цената на тяхната поддръжка (която нормално се оказва много висока в следствие и се заплаща от всички нас), то за ГЕРБ не е доста ясно дали желаят да са дружно с придвижването. Най-малко, с цел да не им напомнят дружното съсипване на КТБ. Г-жа Десислава Атанасова показа, че ГЕРБ считат и двете кандидатури за слаби и не по техния усет. Предстои да забележим до каква степен национално виновна съпротива е ГЕРБ, имайки поради че мандатът на шефа на Българска народна банка е 6 годишен, а цялостният мандат на това държавното управление е към този момент под 4 години и има възможност да им се наложи да работят с шеф на Българска народна банка, който „ няма нужната експертиза “ в доста враждебна и динамична среда. Не бихме се изненадали обаче ГЕРБ да създадат завой на 180 градуса и да заемат „ национално виновна позиция “, подкрепяйки господин Каримански.

Има и отзиви да бъде оставено настоящето оперативно управление на Българска народна банка начило с Димитър Радев за неустановен период. Дали има логичност в това предложение, имайки поради че част от тях бяха част от управлението на регулатора позволил разправата с КТБ, който струваше на данъкоплатците няколко милиарда лв. може всеки самичък да си отговори. Също може да си зададем въпроса, до каква степен е сполучлив този им мандат, имайки поради към момента незавършеното преструктуриране на банковата система (според доклада на Българска народна банка към юли 2021 година чистият размер на проблематичните заеми възлиза на 2,9 милиарда лв., сума която съставлява остатъчния риск в балансите на банките и има непосредствено отражение върху финансовата стабилност), липса на съответни ограничения за преодоляване на инфлацията (основната функционалност на централната банка е гарантиране ценовата непоклатимост в страната), неспособността да се убеди обществеността от преимуществата от приемането на еврото (болшинството от популацията е против това), приватизация на банка с неразбираема конструкция на благосъстоятелност и нестабилен бизнес модел, закъснели и прекомерно общи ограничения за справяне с внезапното нарастване цените на недвижимите парцели (увеличени антициклични буфери, които още не са влезнали в сила) и други

Чува се и мнение процесът за избор на нов шеф на Българска народна банка да стартира изначало. Това допуска номиниране на специалисти с потвърдени резултати, управителен опит на топ позиции в банковите среди, познаващи водещите банкови практики в Европейски Съюз и спецификите у нас и на база на показани концепции (включващи разбор на обстановката. Те да заявят по какъв начин ще се оправят с провокациите пред системата и контрола на инфлацията и да подсигуряват финансовата непоклатимост на страната) да се вземе решение кой да бъде идващият Управител на Българска народна банка на база на консенсус. Идеята е ръководещата коалиция да се ограничи до назначения в изпълнителната власт, а регулаторите да бъдат поверени на потвърдени експертите.

В последна сметка обстановката може да се заключи по следния метод по десетобалната система:

Любомир Каримански – 3.
Андрей Гюров – 4.
Димитър Радев, настоящ началник – 1.

И да не забравяме прочистването на Банков контрол и промяната в активността на този значим орган - това е първата значима крачка..

Много от бедите ни идват от това, че политици оферират началник на Българска народна банка, а не финансисти и банкери. Същият нездравословен модел се ползва във всички области.

Митко Данаилов
Дамян Иванов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР