Имената на търговците, заблуждаващи клиентите за качеството и вида на

...
Имената на търговците, заблуждаващи клиентите за качеството и вида на
Коментари Харесай

Как могат да станат известни имената на фирмите с „овче“ сирене, ако са нарушители?

Имената на търговците , заблуждаващи клиентите за качеството и типа на предлаганите от тях хранителни артикули, могат да станат известни . Това важи с цялостна мощ и за производители на „ овчи “ сирена, за които предоставено от Сдружението „ За налична и качествена храна “ проучване в задгранична акредитирана лаборатория откри, че съдържат и краве мляко.

„ Стана ясно, че Българска организация по сигурност на храните /БАБХ/ към този момент е осведомена за тези резултати, евентуално следва потвърждаването им и в нейни лаборатории, с цел да може тя – като профилиран надзорен орган в тази сфера, да се произнесе с експертно мнение има ли разминаване сред оповестената на етикета информация и действителното наличие в опаковките, както и по отношение на наименованието на продукта. Необходимо е по-късно да се вземат ограничения и от страна на Комисия за отбрана на потребителите /КЗП/, която въз основа на предоставеното от БАБХ умозаключение вероятно да се произнесе за съществуването на нелоялни търговски практики, да ги глоби и забрани “ , изясни създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова за „ БНР “.

Според нея след влизането в действие на заповедите, КЗП ще би трябвало да оповести за обществеността имената на нарушителите и те ще понесат освен глобите на институциите, само че и тези на потребителите.

„ Важно е контролните органи да подсигуряват, че предоставяната на потребителите информация за наличието на продуктите е вярна, тъй като на база на нея те избират и това е техният принос към естествената регулация. Отделен е въпросът, че хората са разнообразни – някои избират най-ниска цена, други държат на качеството „ непременно “ и всеки от тях оказва своето въздействие върху пазара и върху търговците и тяхното държание “ , уточни Руменова, добаввяйки:

„ Пазарът е доста комплицирана система, защото зависи от потребностите, желанията и пратежоспособността на другите потребителски групи, какъв е процентът на представителите на всяка от тях по отношение на останалите и така нататък Затова е значимо да има разнообразни артикули, от които потребителите да избират осведомено, при обезпечена свободната и лоялна конкуренция. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР