Имената на повече от 10 000 руски войници, загинали във

...
Имената на повече от 10 000 руски войници, загинали във
Коментари Харесай

10 000 имена: Какво е известно за руските загуби в Украйна

Имената на повече от 10 000 съветски бойци, починали във войната в Украйна , към този момент изброява съветската редакция на BBC. От тях мобилизираните са към този момент повече от 400 .

взаимно с Mediazona и екип от доброволци сформира лист на съветските военни жертви в Украйна. Към 9 декември към този момент е доказана информацията за 10 002 починали бойци и офицери. Списъкът се сформира единствено на база доказани известия за смъртни случаи и не отразява действителния брой на жертвите. Редакцията допуска, че действителният им брой е най-малко 40 - 60% по-голям , което значи, че и съгласно най-консервативните оценки действителните загуби на съветската войска и Росгвардия в Украйна надвишават 20 00 души . В наблюденията си редакцията не включва информации за починали от състава на сепаратистките армии, така наречен национални милиции, на ДНР и ЛНР, както и наемници.

Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани заради пострадване, гибел или са изчезнали по време на бойни действие) може да бъде минимум 90 000 души . Тази цифра е изведена от наблюденията на Центъра за военноморски разбори на Съединени американски щати, съгласно които на всеки съветски боец, погубен по време на войната в Украйна, се падат към 3,5 ранени.

Регионалните разлики

През зимата Краснодарският край е преди всичко по доказани жертви (428 смъртни случая). За гибелта на 40% от хората от този район обаче не се оповестява нито в медиите, нито в обществените мрежи - гибелта им редакцията удостоверява единствено посредством изследване на погребенията в локалните гробища.

На второ място е Дагестан с 363 смъртни случая, а на трето - Бурятия с 356. За съпоставяне, единствено 54 души от Москва са починали, макар че жителите на столицата съставляват съвсем 9% от популацията на Русия.

На пръв взор от тези данни може да се сътвори усещане, че Русия изпраща на фронта най-вече етнически малцинства, само че след в допълнение изследване наблюдението на BBC стига до противоположното умозаключение.

От една страна, представителите на националните републики отиват на фронта и умират там по-често, в сравнение с хората от " съветските " райони. От друга страна, като безспорен брой, множеството от убитите в съветската войска са етнически руснаци.

Оказва се, че високият риск от гибел за етническите малцинства е по-скоро резултат от неравнопоставеност сред районите, в сравнение с от целенасочена политика на дискриминация. В доста елементи на Русия, където обществените асансьори не работят, службата в армията по контракт е съвсем единствената опция за приемане на непрекъснат приход.
 В Украйна гинат най-вече руснаци от небогати райони
В Украйна гинат най-вече руснаци от небогати райони

1899 имена на починали руснаци в Украйна, удостовери BBC

Мобилизираните

Известно е, че са починали общо 430 мобилизирани руснаци - 104 повече от преди две седмици.

От тях са открити имената на 394 души, които са починали в зоната на бойните дейности на територията на Украйна. Други 36 са умряли на съветска територия - най-често заради сърдечни проблеми, злополуки или корист с алкохол.

Реалните загуби измежду мобилизираните може да са доста по-големи, защото в доста известия за бойци, починали в Украйна от октомври насам, не се показва техният статут. Поради това от време на време е невероятно да се разбере дали даден човек е служил на контракт, дали е отишъл на фронта като доброволец или е бил мобилизиран.

Причините за забележителните загуби измежду мобилизираните лица могат да бъдат няколко. Според отзивите на самите мобилизирани мъже главните проблеми са неприятната съгласуваност, проблемите с връзката и картите, както и незадоволителното образование на новобранците.
 Мобилизирани руснаци гинат на фронта в Украйна
Мобилизирани руснаци гинат на фронта в Украйна

BBC пресмята, че общият брой на невъзстановимите загуби на Русия е минимум 78 300 души

Елитните елементи

През последните две седмици е обявено за минимум девет убити военни водачи. Това е доста осезаема загуба, защото военните водачи са елитът на всяка войска в света, а образованието на всеки военен водач лишава най-малко 10 години и милиони долари.

Елитните - най-боеспособните елементи на съветската войска и Росгвардия - също не престават да търпят загуби. От началото на декември до момента е обявено за четирима убити членове на специфичните сили на ГРУ, в това число един върховен офицер.

Загубата на офицери от специфичните сили може да се окаже доста сензитивна и сложна за възобновяване за съветската войска, настояват специалисти, интервюирани от BBC. Обучението на лейтенант с подобаваща подготовка лишава най-малко четири години. А с цел да оглави рота, лейтенантът би трябвало да натрупа опит и да си проправи път до капитан, което лишава още към четири години. Според специалистите това значи най-малко осем години образование.

Само за деветте месеца на войната специфичните сили на ГРУ губят над 250 души. Почти всеки четвърти от тях е бил офицер. Загубите, понесени от специфичните елементи на Росгвардия, са сравними, а в някои случаи и по-големи от общите загуби на тези елементи по време на 10-годишната война в Чечня. Броят на починалите в специфичните сили се усилва, защото те редовно се употребяват за осъществяване на задания, които не са техни.

Например разузнавачите се употребяват за претършуване и инспекция на улиците на окупираните обитаеми места, а росгвардейците се употребяват за общи бойни и отбранителни интервенции, които са ориентирани към напълно разнообразни интервенции.

Командирите

От разпознатите 10 002 съветски военнослужещи, убити в Украйна, 1509, или 15%, са офицери. Сред починалите са четирима генерали и 49 полковници.

Високото равнище на загубите на офицери се дължи частично на триумфа на прецизните системи с отдалечен обхват от западен вид, които бяха предоставени разполагаем на украинската войска. Ракетите HIMARS неведнъж са поразявали съветски военни щабове и командни пунктове.

Друга причина за огромният брой жертви измежду командния състав са особеностите на самата организация на съветските въоръжени сили. Според специалисти Русия влиза във войната с остатък от военно съоръжение и изострен дефицит на подготвен личен състав. В резултат на това по време на войната командирите са принудени да командват бойците в багра като сержанти, персонално да ги водят в офанзива или да удържат позицията дружно с тях, вместо да управляват бойните дейности посредством своите подчинени.

Към десетия месец на войната максимален брой жертви - 17% - има пехотата.

Броят на жертвите измежду тези, които съветските държавни медии дефинират като доброволци, се е нараснал доста през последните месеци и към този момент възлиза на 12%. В множеството случаи това са хора, които непринудено са подписали краткосрочни контракти с Министерството на защитата и Росгвардия, откакто войната към този момент е почнала.

Една от аргументите за огромните загуби измежду доброволците е незадоволителното образование. Набързо събраните елементи постоянно минават единствено 3-10 дни образование, преди да бъдат изпратени на фронта.

Делът на починалите десантчици последователно понижава, защото в този момент главната тежест пада върху частите на пехотата (повечето от мобилизираните и доброволците се поемат от пехотните части) и частите на ЧВК, измежду които има и пандизчии.

До 9 декември са доказани имената на най-малко 95 пандизчии, починали в боевете в съветските паравоенни елементи. Според оценка на фондация " Рус Ситинг " броят на пандизчиите, вербувани за войната, е надхвърлил 20 000 души.
 Всеки пети умрял в Украйна руснак е офицер
Всеки пети умрял в Украйна руснак е офицер

Ковчези с съветски военнослужещи, починали в Украйна, идват освен в районите на Руската федерация, само че и в някогашните руски републики

Народните милиции на ДНР и ЛНР

Общият брой на съветските жертви се усилва доста, в случай че се включат и имената на тези, които са се сражавали против Украйна като част от " националните милиции " в Донецк и Луганск.

Към 2 декември управляващите на самопровъзгласилата се ДНР признават гибелта на 4 001 военнослужещи. Самопровъзгласилата се ЛНР не оповестява за жертви, само че открити източници сочат, че те очевидно са повече от 1000.
 Руските локални управляващи все по-рядко оповестяват за починали военни в Украйна
Руските локални управляващи все по-рядко оповестяват за починали военни в Украйна

Мъртвите се придвижват в Русия и се погребват приблизително 14-20 дни след гибелта им

Дори в случай че се вземат поради единствено тези числа, общите загуби на сражаващите се на съветска страна ще надвишават 25 000 убити.

Включително ранените, общите загуби на проруските сили може да надвишават 112 500 души.

Според оценки на Съединени американски щати, когато се броят починалите и ранените, загубите на Русия в Украйна надвишават 100 000 души.

Украинският общоприет щаб прави оценка загубите на Москва на 93 000 души.

Руското министерство на защитата заяви за последно за жертвите на 21 септември, като регистрира 5937 починали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР