Имайки впредвид изказванията на главния прокурор и заведените стари дела,

...
Имайки впредвид изказванията на главния прокурор и заведените стари дела,
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Трябва да погледнем сериозно структурата и състава на ВСС

Имайки впредвид изявленията на основния прокурор и заведените остарели каузи, от ГЕРБ-СДС няма да поддържат свалянето на имунитета на нито един депутат, ако се стигне до гласоподаване. Това съобщи пред БНР Екатерина Захариева, народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен министър на правораздаването.

 

 Снимка: БГНЕС

„ Това, което се случва сега, е по-скоро опит за напън върху законодателната власт, тъй че да не се продължи с промените. Механизмът за следствие на основния прокурор е единствено една дребна крачка. Не приказвам единствено за изменение в Конституцията, има какво да се направи и със Закона за правосъдната власт, с Наказателно-процесуалния кодекс, с Наказателния кодекс и така нататък Няма нищо общо с това дали някой го е боязън. Ако господин Борисов се опасяваше, нямаше да излиза от Народните събрания и да отстъпва мястото си на идващия в листата. Става въпрос за кардинална позиция, че не може правосъдната власт да оказва напън върху която и да е от другите управляващи “.

Според нея се оказва политически напън. Тя е на мнение също, че възобновяването на старите каузи против водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е обвързвано с механизма за следствие на основния прокурор, признат от Народното събрание.

„ По отношение на господин Борисов, това са извънредно остарели каузи. Той е бил без имунитет преди 3 месеца, в случай че е имало нещо, то  е трябвало да го придвижат. Въпросът е за какво в този момент и не приказвам единствено за господин Борисов. Вижте какво се прави против Кирил Петков и други народни представители. Това е обвързвано освен с конституционната промяна, а и с механизма за следствие на основния прокурор, който беше признат от Народното събрание “.

Захариева се надява да има сериозен център и върху промените в Конституцията.

„ Трябва да погледнем съществено структурата и състава на Висш съдебен съвет. По мое мнение разделянето на две квоти може да се случи и с нормално Народно събрание. Самото болшинство, което се изисква за избирането– две трети от народните представители, допуска и  някакво съгласие преди този момент. Въпросът е да се избират експерти с високи морални и нравствени качества. Надявам се партиите да предлагат хората съгласно техните качества.

Захариева означи, не Делян Пеевски е почнал този спор.

Екатерина Захариева посочи, че под промяна ГЕРБ-СДС не схваща замяната на една персона с друга.

„ За българския жител не би трябвало даже да е значимо по какъв начин се споделя основния прокурор. По наше предложение беше основана Комисията по конституционни въпроси. Тя си одобри разпоредбите и мина Закона за следствие на основния прокурор. Иска ми се да стартира сериозната работа, изчистена от политическа страст. Трябва да притеглим външни специалисти, с цел да създадем съществено изменение, което да не се постанова да променяме след 6-7 години още веднъж “.

Според нея, ако основният прокурор бъде „ махнат “, ще би трябвало някой да поеме „ чисто организационно нещата “.

Захариева уточни, че новият министър на правораздаването – Атанас Славов е разискал въпроса и с ГЕРБ, а освен с Движение за права и свободи, на което беше подчертано в медиите.

По думите и няма различия сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във връзка с законодателната стратегия.

Тя разяснява и работата с президентската институция

„ Аз почитам президентската институция. Хубаво е и президентът да почита Народното събрание. Той сподели пренебрежение и отвращение да има парламент. Хареса му явно да ръководи еднолично страната съвсем две години. Това, което се случваше в България обаче е нездравословно. Не е добре това опълчване сред институциите. “

Етикети: ВССзахариевасериозноструктура
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР